Etter at alle stemmene i fylkestingsvalget ble telt opp, falt to av kandidatene fra Tromsø ut av listene.

Helga Marie Bjerke i Kristelig Folkeparti og Irene Dahl i Venstre står nå som vararepresentanter i det nye fylkestinget i Troms.

Begge partiene fikk to representanter inn på fylkestinget. Bjerke sto opprinnelig på andreplass på KrFs liste, men etter at Nils Einar Samuelsen fra Lyngen klatret fra femteplass til førsteplass på listen falt Bjerke ned til en tredjeplass. Irene Dahl falt også til en tredjeplass etter at Harstad-politiker Maria Serafia Fjellstad klatret opp en plass.

«Redsel» for Tromsø

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen synes det er synd at de to kandidatene fra Tromsø ikke er inne på fylkestinget.

– At de ikke sitter der er synd. De er begge dyktige politikere og jeg synes Tromsø kunne vært bedre representert i fylkestinget.

Han frykter at Tromsø skal miste innflytelse og at det nye fylkestinget vil bygge mindre opp under det positive som skjer i Tromsø-regionen.

– Jeg synes fylkesrådet som har vært, med Line Fusdahl og Pia Svensgaard før det, har hatt en god fylkespolitikk i Tromsø. Jeg håper dette fortsetter, men det er lett å frykte at det skal bli som i gamle dager hvor redselen for Tromsø var fremtredende. Hvis man ikke har god nok politikk for det som er Nord-Norges største kommune frykter jeg at hele fylket mister litt fart, sier han og fortsetter:

– Vi må bygge opp under Tromsø som en arktisk hovedstad med tette bånd til Luleå og Oulu. Vi skal være stolte av Tromsø, men det er ikke alltid at fylket har tenkt slik.

Tromsø for tur

Hilmarsen mener det er Tromsø sin tur til å få midler fra fylket.

– Fylket har satset mye på samferdsel andre plasser, deriblant Bjarkøyforbindelsen. Nå er det Tromsø som står for tur med Ullsfjordforbindelsen og Håkøyforbindelsen. Det vil knytte Tromsø tettere sammen med nordfylket og Alta på den ene siden og Finnsnes og Midt-Troms på den andre siden.

Han peker også på at halvparten av fylkets elever i den videregående skolen går på skole i Tromsø.

– Det sier litt om den demografiske utviklingen. Nå gjenstår det å se hvor kloke de som kommer i posisjon er, legger han til.

Uheldig

Helga Marie Bjerke trodde helt siden tirsdag at hun var inne på fylkestinget, før hun søndag fikk beskjed om at hun var ute av listen.

42-åringen mener det er uheldig dersom regionene ikke er balansert representert i fylkestinget.

– Om det er få representanter fra noen regioner blir det skjevt fordelt. Troms er ikke det største fylket, men det er et fylke med store ulikheter. Man har storbyen Tromsø som har andre utfordringer enn for eksempel Nord-Troms, Senja eller Harstad, påpeker hun.

Fylkets interesser

Irene Dahl forklarer exiten fra lista med det gode valget Venstre har gjort i Harstad.

– Det har nok fulgt med inn i fylkestingsvalget og viser at det betyr en god del med personstemmer, og det er positivt, påpeker hun.

Vararepresentanten mener det viktigste er at partiene får gjennomslag for sin politikk i fylkestinget, og at det igjen gagner hele fylket.

– Det viktigste for Venstre er å fremme tilbudet til skoleelever og at vi får gode samferdselsløsninger. Jeg regner med representantene har fylkets interesser i høysetet. Om det blir noen sterke drakamper gjenstår å se, sier Dahl.

UTE AV LISTA: Helga Marie Bjerke (KrF) falt ut av lista og er nå vararepresentant i fylkestinget. Hun peker på viktigheten av å ha en balansert representasjon i fylkestinget for å unngå en skjevfordeling. Foto: Ronald Johansen
FRA HELE FYLKET: Irene Dahl (V) mener det viktigste er at alle de ulike delene av Troms er representert i fylkestinget. Foto: Jonny Karlsen