Midtre Kaldslett: – Dette er en splint fra en av bombene som ble sluppet mot Tirpitz høsten 1944 på Håkøya. Den har ligget ute i terreng i mange år, og i fjor fikk jeg vite at den var tilgjengelig dersom vi hadde bærere. Det hadde vi forrige uke, forteller Leif Arneberg ved Tromsø Forsvarsmuseum.

Les også: Fant 2.200 år gammelt anker.

Tallboy-bombe

Utenfor bunkeren på Midte Kaldslett, der museet holder hus, ligger en mange kilo tung metallsplint - som en gang var en del av en britisk «Tallboy»-bombe.

Se video: Riksantikvaren vil frede denne "søppelhaugen" permanent.

Det var lokalbefolkning på Håkøya som fant splinten på toppen av øya.

– Vi ser hva dette er fordi vi har noen liknende i bunkeren som nærmest har samme utforming. Dette er splinter fra den store, fem og et halvt tonn tunge, bomben som ble sluppet både i oktober og november 1944. Denne splinten vil jeg tro kommer fra en av bombene som ble sluppet i oktober. Det er to bombekrater på toppen av Håkøya, som viser bom på båten, men treff på øya. I nærheten av et av disse kraterne lå splinten, forteller Arneberg.

Les også: Opprettholder forbud mot Tirpitz-dykking.

Aktuell

Den 12. november 1944 ble Tirpitz til slutt senket av britiske bombefly utenfor Håkøya, og mange hundre av mannskapet omkom.

– Det er ikke så ofte man finner ting fra denne tiden lenger. Hvordan denne splinten ble gjenfunnet kan jeg ikke si noe om, den var i alle fall kommet til overflaten, sier Arneberg.

Han ønsker velkommen alt av gjenstander som finnes fra Tirpitz-historien.

– Vi tar gjerne imot det som finnes igjen av Tirpitz-historien, og da er en splint fra en av disse store bombene veldig aktuell å ta vare på, sier han.

Les også: Reagerer på manglende markering.

Hjelp

For å få splinten på plass inne i bunkeren, og som en del av museets Tirpitz-samling, måtte Arneberg kalle inn forsterkninger.

– Her må det flere enn én mann til for å ikke knekke ryggen, så her må vi være forsiktig med løftingen, sier han.

Med hjelp fra museumsvaktene og pensjonistene Tor Johansen, Roar Markussen og John Berg fikk Arneberg splinten inn, og den kan nå beskues av museets gjester.

Søndag er museets siste åpningsdag i år.

Les også: Tirpitz med bunnen i været.

TUNG: Splinten fra bomben er tung, og Tor Johansen og Roar Markussen stilte mannsterke for å hjelpe Leif Arneberg (i midten) med å få den inn på museet. Foto: Kent-Einar Myreng