Byrådsforhandlingene

– Skal drøfte byparlamentarismen

Forhandlingene mellom valgvinnerne på venstresiden fortsetter tirsdag og blant tingene som er oppe til drøfting er hvorvidt byparlamentarismen skal avvikles.

FORTSETTER: Tirsdag fortsetter forhandlingene mellom Kristin Røymo (til venstre), Jens Ingvald Olsen og Ingrid Marie Kielland. 

ANTIPRIVATISERING: Jens Ingvald Olsen og Rødt vil stanse prosessen med å la private få del av den kommunale kaka. 

POSITIV: Kristin Røymo sier at parlamentarismen skal opp til diskusjon i forhandlingene, men at hun er optimistisk og tror på en løsning – til tross for uenighet. 

NEI: Ingrid Marie Kielland i SV sier at flere og flere blir kritiske til parlamentarisme i Tromsø – og hun vil avskaffe styringsformen. 

nyheter

SENTRUM: Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti innledet forhandlingene mandag – og tirsdag ettermiddag fortsetter disse.

De tre samarbeidspartiene er svært tilbakeholdne med informasjon om hva som blir behandlet på møtene.

– Vi har skalket lukene, og vi sier ingenting om hva vi har drøftet – eller når vi eventuelt har gjort det, sier Rødts Jens Ingvald Olsen.

Det både han og SVs Ingrid Marie Kielland innrømmer er dog at byparlamentarismen er oppe til diskusjon.

LES OGSÅ: Makten er tilbake hos kommunestyret

– Det er selvfølgelig en av tingene vi diskuterer. Men vi diskuterer mye mer, sier hun.

Parlamentarisme for dyr i dag

Det samme sier Arbeiderpartiets Kristin Røymo.

– Alle temaene som var oppe i valgkampen er temaer for diskusjon. Kostnaden for dagens byråd har vært en viktig del av den politiske diskusjonen i Tromsø, sier hun.

Lengre ønsker hun ikke å gå i spørsmålet rundt parlamentarismen – dog har hun tidligere tatt til orde for en strippet byrådsmodell med færre heltidsansatte politikere.

LES OGSÅ: Dette må de bli enige om

– Styringsformen i Tromsø er en sak som vi må bli enige om – og det er jo ikke ukjent at vi er uenige. Men jeg har godt håp om at vi blir enige, sier Røymo.

Politisk plattform først

Være eller ikke være for byparlamentarisme i Tromsø vil være et spørsmål som kommer lenger ned i gata. Først skal de tre partiene bli enige om en felles politisk plattform for de neste fire årene. Deretter skal organiseringen av kommunens politiske ledelse på plass.

LES OGSÅ: Krever ordføreren - eller fjerning av parlamentarismen

– Først må vi få overblikk over statusen for «huset» vi skal overta. Vi må se på de utfordringene vi står foran de neste fire årene – deretter blir det tid til å fordele posisjoner, sier Jens Ingvald Olsen.

Vil reversere privatiseringer

Han er spesielt opptatt av å få vite hvor langt dagens byråd har kommet med konkurranseutsettelser – og hva som vil kreves for å stanse disse prosessene.

– Vi må se hvor langt det har gått – og hvilke juridiske og økonomiske midler vi har til å få reversert og stoppet disse, sier han.

De tre forhandlingspartnerne tror at forhandlingene vi være avsluttet i god tid før den 2. oktober.