Drugtest-apparatet er det nye hjelpemiddelet som utrykningspolitiet tar i bruk for å stoppe bilførere påvirket av narkotika eller medikamenter. Så langt har kontrollene vist seg svært effektive, av seks sjåfører gjorde apparatet utslag på to av dem.

Sjekker seks stoffer

– I forrige uke, den første uka vi tok i bruk utstyret, ga det utslag på to kvinner i 20-årene. Den ene for cannabis, den andre amfetamin. De er anmeldt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, så får vi se hva blodprøven sier den kommer fra Folkehelseinstituttet, sier politiførstebetjent Rune Teigen Badar i UP.

Mens sjåfører må blåse i et rør for å avsløre om de har for høy promille, er det en spyttprøve som gir indikasjon på narkotika eller medikamentbruk. Etter at sjåføren har smattet ett minutt på en pinne med svamp, stikkes den inn i måleinstrumentet som bruker noen minutter på å gi svar på prøven.

– Instrumentet analyserer spyttet på seks ulike stoffer – kokain, benzodiazepiner (medisin/medikamenter), amfetamin, metamfetamin, heroin og cannabis – og gir en indikasjon om føreren er påvirket av disse stoffene. Vi bruker instrumentet kun ved mistanke, for eksempel når man i en vanlig kontroll blåser null på alkometeret, bruker vi dette, sier Badar.

Tegn- og symptomtest

UP har hjemmel til å stoppe enhver bilist for å sjekke om personen har førerkort og om personen er ruspåvirket. Badar er glad for det nye hjelpemiddelet.

– Ingen sjåfører i ruspåvirket tilstand skal føle seg for trygge. Drugtesten er et kjempehjelpemiddel når vi har tilfeller hvor det er vanskelig å se på personen om han eller hun er tatt rusmidler.

I tillegg til å blåse i alkometeret bruker politiet tegn- og symboltest ved mistanke om narkotika eller andre medikamenter. Det nye apparatet vil ikke erstatte manuell sjekk.

– Ved tegn- og symptomtest ser vi på folks oppførsel og etter tegn og symptomer på ruspåvirkning. Det kommer vi til å fortsette med.

Viktig instrument

UP-sjefen i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen, understreker at de ikke bruker det nye hjelpemiddelet på hvem som helst.

– Vi ser personene an. Det er noen vi har mer lyst å bruke det på enn andre, som velges ut med omhu. Apparatet kommer ikke til å bli så mye brukt som alkotest, det henger sammen med at det både tar lengre tid og er mye dyrere i bruk, sier Marthinsen.

Selv om drugtesteren ikke hentes fram ved enhver trafikk-kontroll, mener den lokale UP-sjefen det vil gjøre det enklere å avsløre kjøring påvirket av andre ting enn alkohol.

– Vi har bare brukt det ei lita uke og så langt har det fremstått som positivt. Instrumentet blir viktig for å ta dem som har medikamenter og narkotika i kroppen.