– Siden 2009 har vi investert over 7 millioner kroner – over 1 million årlig – i Krokenanlegget. Av dette har vi fått 1,6 millioner kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge. Det har vært kjærkomne penger. Men summen skulle vært langt høyere.

Beste anlegget

Steinar Rikheim hadde like stor eierandel i Tromsø Alpinsenter AS som Svein Dalsbø. 80-åringen var en av flere sportslige ildsjeler som for 42 år siden startet alpineventyret. I løpet av alle årene har gründeren lagt igjen tusenvis av innsatstimer i anlegget uten å heve en krone i lønn.

Stor entusiasme

– Det har vært entusiasmen som har drevet meg i alle år. Derfor er det beklagelig at vi måtte kaste inn håndkleet. Det betyr at 12–15 ansatte står uten jobb.

Rikheim understreker at den innsatsen staben har lagt ned opp gjennom årene, har vært fantastisk. Derfor håper han at påtroppende byrådsleder, Kristin Røymo (Ap), står ved det hun sa til iTromsø i forrige uke, nemlig at alpinanlegget igjen skal i drift.

Dårlig sesong

– De investeringene som er gjort i Kroken er tatt over driften. Men siste sesong ga kun 3,5 millioner kroner i inntekter. Vind, regn og snø gjorde at tromsøfolk holdt seg hjemme. Det hjalp lite at løypene var i topp stand, konstaterer Rikheim.

Han forteller at eierne hadde store planer for anlegget. Blant annet skulle en skikafé bygges.

Fikk avslag

– Vi skulle bruke 5–6 millioner kroner og søkte Innovasjon Norge om tilskudd. Svaret vi fikk, var mer enn overraskende. De kunne ikke bidra fordi kafeen ville bli en konkurrent til resten av utelivet i byen.

– Hørt sånn tull, tordner Rikheim som samtidig med avslaget opplevde at Arctic Center AS fikk millionstøtte til sine planer i Håkøybotn.

Satt på vent

– I de 35–40 årene Arctic Center har planlagt og planlagt, har vi fått høre at våre ideer måtte vente.

– I tillegg er Målselv Fjellandsby nevnt som en grunn til at vi ikke kunne få den støtten vi søkte om.

– Dette er anlegg som ikke kan måle seg med Kroken. Vi har de beste forholdene – noe som også kom fram da byen jobbet for å få vinter-OL i 2018 og senere i 2022. Da ble det sagt rett ut at vi skulle få majoriteten av konkurransene – fordi forholdene i Håkøybotn ikke var gode nok for konkurranse.

Bankgjeld

Steinar Rikheim presiserer at ingen private aktører taper penger på konkursen i skisenteret:

– Vi har 4 millioner kroner i lån i DNB. Til tross for tøffe år, har vi alltid betalt ved forfall. Hadde vi blitt møtt med litt mer velvilje, hadde vi fortsatt aktiviteten. Men når vi stadig opplevde å få tommelen ned fra Innovasjon Norge, ble det såkalte begeret fullt. Uten sponsorer, nye investorer og en rik onkel i bakhånd var skifteretten neste for selskapet.