Åpen Folkekirke får fire av i alt syv valgte representanter i det nye bispedømmerådet for Nord-Hålogaland. Det er resultatet etter at valgsedlene i kirkevalget er talt opp.

– Vi er selvfølgelig glade over resultatet og den tilliten som velgerne har vist oss, sier Kai Krogh, leder for Åpen Folkekirke i det nordligste bispedømmet.

Mer radikal og liberal kirke

Ifølge ham vil valgresultatet avspeile seg i hvordan kirken fremstår i saker som likekjønnede ekteskap og kvinnelige prester, der Åpen Folkekirke har gått til valg på et langt mer homo- og kvinnevennlig program en den konkurrerende valglisten.

– Vårt ståsted har bred og teologisk forankring hos flere av biskopene i Norge – og vårt ståsted i disse spørsmålene har vært tydelig i vårt program, sier Krogh.

Ifølge ham har debatten rundt homoekteskap og kvinnelige prester klart å engasjere langt flere kirkevelgere enn tidligere valg.

Engasjerer velgerne

I Nord-Hålogaland bispedømme, som omfatter Troms, Finnmark og Svalbard, var valgoppslutningen på 18,3 prosent. Sammenlignet med valgåret 2011 var det en valgoppslutning på 17,21 prosent.

De fire som ble valgt inn fra Åpen Folkekirke er Kai Krogh, Kari Helene Skog, Stig Lægdene og Marta Hofsøy.

– Det viser at folk har vært opptatt av disse spørsmålene og at man har ønsket å gi sitt syn, sier Krogh.

Krogh mener like fullt ikke at Åpen Folkekirke er en radikal liste.

– Vi mener selv at vi står midt i folkekirken og baserer vårt syn på kjærlighetsbudskapet, sier han.

Ikke bare homo- og kvinnekamp

Krogh sier videre at listens standpunkter ikke kun dreier seg om liberalisering av samkjønnede ekteskap og diskriminering av kvinnelige prester. Også på andre felt ønsker gruppen sterkere engasjement fra kirken. I internasjonale konflikter – som den i Midtøsten – og i miljøspørsmål vil Åpen Folkekirke at kirken skal ta tydeligere stilling.

– Det dreier seg eksempelvis om urett, krig, urettferdig fordeling og det å ta vare på skaperverket. Der vil vi at kirken skal være mer frimodig og tydeligere enn i dag, sier Krogh.

Vil unngå splittelse

Han håper – og tror – at en «radikalisering» av kirken ikke skal skape konflikt med de mer konservative delene av bispedømmet – eksempelvis de læstadianske miljøene.

– Vi må kunne leve med at det er uenighet og forskjellige ståsteder. Så får vi heller strekke ut en hånd og samarbeide der det er mulig, sier han.

Bispedømmerådet i Nord-Hålogaland har i alt 11 representanter - syv var på valg og fire faste; biskopen, en prest valgt av prestekollegiet, en ansatterepresentant samt en samisk representant.