Allerede etter fire uker merker de stor forskjell på egen helse.

For fire uker siden tok den nyoppstartede Staminaavdelingen Nimi Tromsø imot sine første syv deltakere. I løpet av åtte uker skal de gjennomgå et intenst trenings- og undervisningsprogram før de så følges jevnlig opp i fem år. Målet er at deltakerne skal oppnå en varig livsstilsendring og få en bedre helse.

Britt-Janne Løvik og Sylvia Sollien er to av deltakerne i gruppa, og i går var de på nok en stavgangtur i lysløypa på Kvaløysletta.

– Jeg er med på dette opplegget for helsa sin skyld. Jeg har lyst til å komme meg mer ut og være mer i aktivitet, forteller Løvik.

100 prosent

Deltakerne som er i full jobb må være sykemeldt i de åtte første ukene da programmet til Nimi Tromsø tilsvarer en fulltidsjobb med program fra klokken 9 om morgenen til klokken 15 på ettermiddagen.

– Selv er jeg uføretrygdet, men jeg har et mål om å kunne komme tilbake til arbeidslivet, forteller Løvik.

Men det første delmålet er elgjakt til helgen, og for å kunne være med jaktlaget måtte hun faktisk søke permisjon fra det obligatoriske opplegget hos Nimi.

– Jeg tar det som egentrening. Jakta i seg selv er også en god motivasjon for å komme i bedre form, sier Løvik.

10 timer i uka

Deltakerne trener ti timer i uka og får variert undervisning om blant annet kosthold, karbohydrater og forebyggende trening.

– Jeg sliter med en del helseutfordringer, og målet mitt er å klare å styrke kroppen til å kunne takle de ulike utfordringene bedre, forteller Sollien.

Begge to kjenner allerede på store fysiske forskjeller i hverdagen.

– Jeg merker at jeg har fått mer overskudd i hverdagen. Den første uka var det bare å legge seg strak på sofaen etter endt «arbeidsdag», for jeg ble helt utslått. Men etter kort tid begynte overskuddet å melde seg, og det har blitt lettere å hive seg med på ting, sier Løvik.

Psykolog Åse Sørli og fysioterapeut Yngvild Skoglund er godt fornøyd med de fire første ukene av kurset.

– Jeg opplever at det går veldig bra med alle deltakerne, og at alle har fått en god start. Det er artig å se at deltakerne allerede opplever en helsemessig gevinst og er motivert til å fortsette mot en varig livsstilsendring, sier Sørli.