I to dager har omtrent 55 representanter fra elevrådene på Tromsøskolene deltatt på en ungdomskonferanse på Rådhuset der de blant annet har hatt foredrag og workshops. I dag ble det hele avsluttet med valg av nytt ungdomsråd. Nyvalgt leder Astrid Johannessen (17) gleder seg over engasjementet blant ungdommene.

– Det er mange som har lyst til å stille. I år var det 24 som stilte til valg, men vi har kun plass til 15 medlemmer. Så det er utrolig spennende, og ungdomsrådet er veldig attraktivt for tiden, sier hun.

Lærerikt

Den fungerende lederen tror det blir et spennende valg, og forventer at noen som ikke er innstilt av valgkomiteen benker seg inn.

– Hvem som benker og hvor lang tid valget vil ta vet jeg ikke, men det blir spennende å se hvem som ender opp i rådet, sier Johannessen før valget.

Tromsø Ungdomsråd er et partipolitisk uavhengig råd som samarbeider med kommunestyret og byrådet i saker som er viktig for barn og unge.

– Det er utrolig lærerikt å sitte i ungdomsrådet. Jeg synes det er et av de viktigste organene man har i en kommune. Når man både har et eldreråd og et kommunestyre er man nødt til å ha et ungdomsråd. Jeg er utrolig glad for at det fungerer så godt som det gjør, for de fleste saker påvirker ungdommene i kommunen, sier den nye lederen.

Vil fremme ungdommen

Tre av de nyvalgte rådsmedlemmene er Andrine Løvold Kristoffersen (15), Sofie Lødding (16) og Christian Salomonsen (16). De er tydelig engasjert i hvordan ungdommen i Tromsø har det og var spente før valget.

– Det er veldig viktig for meg at vi gjør en god jobb og forbedrer hvordan ungdom har det. Man ser ofte problemer man vil ta tak i, uten at man har mulighet som enkeltperson å gjøre noe med det. Men er man med i Ungdomsrådet får man denne muligheten og kan sette i gang saker, sier Løvold Kristoffersen.

Salomonsen er den eneste av de tre som har vært medlem i Tromsø Ungdomsråd før, og er klar for å vise krefter i sitt andre år i rådet.

– Jeg gleder meg. Jeg tror vi får gjennom mange saker, både fra det gamle rådet og saker som kommer i det nye rådet, sier han.

Viktigheten med et ungdomsråd er de ikke i tvil om.

– Et ungdomsråd er veldig, veldig viktig. For det blir ungdommens stemme gjennom politikken. Det er mye lettere å få gjennom saker hvis man har et råd som gjør noe med det, samtidig som det er representanter fra mange forskjellige skoler, sier Lødding.

Rådhuset: Elevrådsrepresentanter var samlet i kommunestyresalen for å velge nytt styre. Foto: Nora Lervik Foto: Nora Lervik
Nyvalgt: F.v. Astrid Johannessen (17), Andrine Løvold Kristoffersen (15), Christian Salomonsen (16) og Sofie Lødding (16). Foto: Nora Lervik Foto: Nora Lervik