Eks-brannsjef fikk millionavtale for å slutte - nå vil Olsen se på saken på nytt

Jens Ingvald Olsen (Rødt) mener at brannsjefsaken ikke er over. Han vil be sine politiske samarbeidspartnere om å se på saken på nytt.

forskjell: Rødt-leder Jens Ingvald Olsen mener det sittende byrådet har drevet forskjellsbehandling i prosessen mot en Remiks-ansatt og det eksbrannsjef Nils Ove Sollid gjorde. 

paralleller: Kommunaldirektør Øystein Nermo ser at det kan være paralleller mellom sakene. Her sammen med Nils Ove Sollid i retten. 

avsluttet: Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener Sollid-saken er avsluttet. Det er ikke Remiks-underslaget som han har politianmeldt. 

nyheter

Årsaken ligger i at byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) har politianmeldt en tidligere ansatt i Remiks for grovt underslag eller tyveri. Vedkommende beriket seg ved hjelp av renovasjonsselskapets kredittkort og måtte ta konsekvensene av det. Mannen har betalt tilbake det han lurte til seg, men risikerer både dom og fengsel.

Sollid-saken

– Dersom vi trekker en parallell til prosessen mot eksbrannsjef Nils Ove Sollid, fikk han en millionavtale for å slutte. Det skjedde etter at han hadde fakturert domstolen for branntekniske eksperthjelp tilsvarende 286.000 kroner. Samtidig mottok Sollid lønn fra kommunen.

Forskjellsbehandling

Jens Ingvald Olsen mener at disse sakene vitner om forskjellsbehandling.

– Derfor vil jeg ta saken videre til Ap og SV og lufte tanken om å forfølge det sittende byråd har gjort. Selv om jeg bare kjenner Remiks-saken fra media, mener jeg at den kan sidestilles det Nils Ove Sollid foretok seg som brannsjef. Reaksjonen burde vært den samme.

Privat foretak

I en kommentar sier Sollid at han fakturerte domstolene gjennom sitt enkeltpersonforetak for oppdrag utført på fritiden.

– Avtalen ble i sin tid inngått med daværende rådmann. Jeg har hele tiden ment at jeg holdt meg innenfor gitte rammer.

Olsen mener at Kontrollutvalget konkluderte annerledes og at det førte til brannsjefens avgang.

Velsignet svart arbeid

– I tillegg til å motta både eksperthonorar og kommunal lønn, velsignet Nils Ove Sollid svart arbeid innad i etaten. Det skjedde blant annet ved lån av kommunalt utstyr. Dette er noe skatteetaten gransker og har allerede ilagt flere involverte tjenestemenn straffeskatt for inntekter som ikke ble oppgitt til beskatning.

Ta opp hansken

Jens Ingvald Olsen mener at det nye styret som overtar 14. oktober absolutt ikke kan la Sollid-saken ligge.

– Når byrådslederen går høyt opp på banen i en sak, bør han gjøre det samme i alle. I mine øyne kan sakene sammenlignes og da bør utfallet bli likt, mener Rødt-lederen.

Avsluttet

Avtroppende byrådsleder Øyvind Hilmarsen sier at han anser Sollid-saken for avsluttet:

– Brannsjefen fikk til en avtale lenge før vi overtok. Den valgte byrådet å sette en stopper for. Og vi betalte en kompensasjon for å sette et punktum for hele prosessen.

– Men dersom andre ønsker å bringe saken til torgs på nytt, står de fritt til å gjøre det, mener Hilmarsen.

Paralleller

Kommunaldirektør Øystein Nermo ser at det kan trekkes paralleller mellom Remiks- og Sollid-saken. Han mener at utroskap og uryddigheter kan sidestilles – selv om ulikhetene er mange.

– Dersom det politiske styret ønsker å gå videre med saken – eksempelvis straffeforfølge Sollid – blir det administrasjonens oppgave å ta affære. Men da vil ikke jeg, men kommuneadvokaten, håndtere prosessen, sier Nermo.