– Med tolk har jeg et normalt liv

Edvard (60) er døvblind og avhengig av tolk i mange sammenhenger. Likevel har han både fast jobb og lever et normalt liv.

Fornøyd: Edvard Johan Strand er veldig fornøyd med hjelpen han får fra Tolketjenesten.   Foto: Trond Tomassen

Foredrag: Strand holdt også foredrag under markeringen.   Foto: Trond Tomassen

nyheter

Denne uken feirer Tolketjenesten NAV 25 år i Troms og Finnmark. I den forbindelse var det torsdag duket for en real markering av dagen i NAV Hjelpemiddelsentral Troms' lokaler. Edvard Johan Strand (60) har brukt Tolketjenesten siden oppstarten. Han forteller at tilbudet betyr mye for hans hverdag.

– Første gang jeg brukte tolk var på 80-tallet. Da var det kun private som hadde tilbud. Etter at Tolketjenesten startet opp i 1990 har jeg brukt de. Jeg er veldig fornøyd med den hjelpa jeg får, og den gjør det mulig for meg å oppfatte ting. Jeg føler at med tolk lever jeg et normalt liv, sier han.

Fast ansatt i 36 år

Strand har vært fast ansatt på Universitetsbiblioteket i snart 36 år. Til tross for at han er døvblind er det ikke ofte han trenger tolk i jobbsammenheng.

– Jeg jobber som bibliotekar på Natur- og Helsebiblioteket. Der sender jeg og arkiverer artikler og dokumenter. På jobb bruker jeg bare tolk innimellom. For eksempel ved bursdager i lunsjen eller møter, forteller han, men legger til at i mange sammenhenger er han fullstendig avhengig av tilbudet.

– Jeg er helt avhengig av å ha med meg tolk på møter, kurs, og som ledsager dersom jeg skal på reise. Også er det mange ganger i private sammenhenger at jeg trenger det. Slik som på NAV eller i døvekirka. Hvor mye tolk jeg bruker varierer etter behov.

Les også: Fortsatt lav ledighet i Troms

Fornøyd

Selv om det ikke alltid er ledige tolker i Tolketjenesten, har han alltid vært veldig fornøyd med tilbudet.

– Tilbudet har egentlig holdt seg stabilt. Det er ikke så mange tolker i Tromsø, men de pleier å hente fra andre steder. Jeg bestiller tolk hvis det er noe jeg skal, og da kan det av og til skje at det ikke er noen ledige tolker. Men dette er sjeldent og alt i alt er jeg veldig fornøyd, forteller Strand.

Les også: Ville trene, men fikk nei på grunn av førerhunden

– Utrolig viktig tilbud

Liss-Nina Krag-Pedersen, tolk i NAV Tolketjeneste Troms og Finnmark, forteller at tilbudet er utrolig viktig for dem som trenger det.

– Vi tolker for hørselshemmede, døve, døvblinde og kombinert syns- og hørselshemmede. Tolkene brukes til alt fra arbeid og utdanning til helsevesen, rettsvesen og kirkebesøk. Det er en liten tjeneste, men utrolig viktig for dem som trenger oss, sier hun.

Under 25-årsmarkeringen ble det blant annet holdt diverse foredrag i tillegg til åpent hus i etterkant av disse.

– Vi er jo en av de første tolketjenestene som ble opprettet i Norge. Likevel er det mange som ikke helt vet hva vi driver med. Dermed ønsker vi også med arrangementet å spre kunnskap om oss og det skal blant annet demonstreres ulike tolkemetoder i løpet av dagen, forteller Krag-Pedersen.

Les også: Blindveien til toppen av Trehørningen