Lite fravær gir gevinst

Under fem prosent sykefravær var en av grunnene til at Bjørn Bygg stakk av med IA-prisen.

PRISVINNER: Lavt sykefravær og god rekruttering var grunnen for at HR og HMS-sjef i Bjørn Bygg, Trond-Henry Skjønsfjell (t.v.) fikk IA-prisen av leder for IA-rådet, Stein Kristiansen. Foto: Jørn Myreng 

nyheter

DRIV: Prisen går til virksomheter som har gjort en særskilt innsats for et inkluderende arbeidsliv, samt spre kunnskap om hva godt HMS-arbeid betyr for arbeidsgiver, arbeidstaker og samfunn.

Torsdag mottok HR og HMS-sjef i Bjørn Bygg, Trond-Henry Skjønsfjell, den fjerde utgaven av prisen.

I begrunnelsen ble det sagt at siden tredje kvartalsår i 2011, har Bjørn Bygg hatt under fem prosent sykefravær. Bedriften har også hatt et stort fokus på inkluderende arbeidsliv og HMS, noe som er viktig siden de har en arbeidsgruppe som er avhengig av å jobbe trygt og sikkert.

– Det er alltid hyggelig at man blir satt pris på og at man får resultater av det man legger inn i bedriften for å ha flest mulig friske på jobb, sier Skjønsfjell.

– Vi har jobbet med åpenhet og at våre mellomledere skal bli flinkere til å legge til rette for våre ansatte. Det skal være lov å si «jeg begynner å få vondt i skulderen» før du får kronisk vondt. Vi har opplevd at ansatte jobber helt til de ikke klarer å jobbe mer, og da blir de langvarig sykemeldt.

Les også: Graveboom i byen.

Stor rekruttering

IA-rådet la også vekt på at Bjørn Bygg har vært gode til å inkludere ungdom med lærlingplasser, hvor bedriften tilrettelegger og følger opp ungdommene.

– For oss er det alfa og omega med rekruttering, både til bedriften og bransjen. Vi har vokst de siste årene og er avhengige av å få påfyll av håndverkere med fagbrev. Derfor legger vi mye til rette for de lærlingene vi har ved å samle dem og gi dem sikkerhetskurs. Det er noe vi skal fortsette med, sier Skjønsfjell.

Per i dag har Bjørn Bygg 28 lærlinger i bedriften.

– De aller fleste lærlingene vi har, som har klart fagbrevet, har fått fast jobb hos oss og er i bedriften i dag.

Les også: Kvinner er mest borte fra jobben.

– Blir aldri fornøyd

HR og HMS-sjefen påpeker at de fortsatt ikke er i mål når det kommer til å gjøre arbeidsplassene sikrere.

– Vi blir aldri fornøyd, spesielt innenfor sikkerhet på byggeplassene. Vi jobber kontinuerlig for å unngå ulykker og småskader. Vi blir nok aldri god nok på den biten.

Leder for IA-rådet, Stein Kristiansen, forteller at rådet måtte diskutere litt før de fant en vinner.

– Vi hadde noen runder i rådet før vi kom fram til at Bjørn Bygg skulle vinne, men til slutt ble det enstemmig vedtatt.