– Det begynte med at jeg skal ut i permisjon om to uker. Dét kombinert med at vi fortsatt ikke følte oss ferdige med å bidra når det kommer til flyktningene i Middelhavet, gjorde at jeg sendte melding til noen venninner og spurte om de ville strikke til flyktningbarn sammen med meg i permisjonstiden, forteller Carina Uldal.

Hun var en av initiativtakerne for loppemarked til inntekt for båtflyktningene i vår, der de til sammen fikk inn nesten 178.000 kroner.

– Så har det bare utartet seg! Først skulle vi bare være noen venninner, men så så vi hvor stort behovet var, og lagde en Facebook-gruppe, sier Uldal.

Gruppa «Ull er Gull – knitalong for barn på flukt» har nå over 700 medlemmer fra hele Norge – og til og med fra Danmark.

Strikker til barn

Ideen er at man skal strikke alt fra tepper til gensere og bukser til barn mellom null og tre år som er på flukt i Europa.

– Vi har fått 250 bager som vi skal fylle med klær og sende til Hellas der Eric og Philippa Kempson tar imot dem. Bagene skal inneholde et komplett sett med ullklær – teppe, lue/skjerf, votter, sokker, dress eller bukse og genser, forteller Uldal.

De som sammen holder i trådene her i Tromsø er Uldal, Synne Wold, Maja Sojtaric, Maria Östensson, Marit Garfjeld og Marie Smedsrød.

– Grunnen til at vi fokuserer på aldersgruppen null til tre år er at det er de som er mest påvirket av kulda når de blir kalde. Om halvannen måned synker temperaturen betraktelig i Hellas, og de små beveger seg minst når de er på vandring. Derfor har de sterkest behov for varme klær. I tillegg er barneklær lettere å strikke i store mengder, og sende ned, sier Uldal.

Strikkekveld

Hun har fått kun positive tilbakemeldinger på prosjektet.

– Vi har valgt å fokusere på strikking fordi alle kan være med å strikke, uansett hvor flink man er, om man er 10 år eller 50 år, om man er mann eller dame. Hvis man skal gi bort klær til barn, er man avhengig av å ha hatt barn selv. Det er man ikke når man strikker.

6. oktober arrangerer «Ull er Gull» strikkekveld på The Edge der målet er å treffes, ha det koselig, og strikke. I tillegg kan de som har ferdige plagg levere dem da.

– Vi skal også ta kontakt med Røde Kors som arrangerer strikkekvelder for flyktninger, og invitere dem med. Det er artig og sosialt å kunne treffes, og samtidig strikke til et godt formål, mener Uldal.

Sterkt engasjement

Hun opplever at engasjementet er stort over hele landet for tiden, og at mange ønsker å bidra.

– Folk er glade for forslag til hvordan de kan hjelpe. De vil gjerne hjelpe, men vet ikke helt hva de kan gjøre, sier Uldal.