Ordførerens siste dag på post

Jens Johan Hjort (H) skal bære ordførertittelen i noen uker til, men satt i går for siste gang på sin faste lyttepost.

PÅ POST: Orfører Jens Johan Hjort satt for siste gang på sin månedlige lyttepost fredag formiddag. Foto: Trond Tomassen 

nyheter

SENTRUM: Når iTromsø ankommer Biblioteket noen minutter over elleve fredags formiddag, sitter ordfører Jens Johan Hjort mutters alene ved sitt bord.

– Tromsøværingene vet å prioritere rett, ler han.

– Når det er så godt vær som i dag, er det ikke så veldig mange som kommer hit for å møte meg, sier ordføreren, mens han skotter ut mot solskinnet som lyser opp Grønnegata.

Les også: I år lar snøen vente på seg

Ikke skummelt

Hver måned har ordføreren stilt opp for å møte Tromsøs innbyggere på biblioteket, for å motta ris og ros, samt lytte til innspill og råd fra menneskene han er valgt til å styre. Eller, «mine oppdragsgivere», som han selv kaller byens befolkning.

– Alle er velkomne til å besøke meg på kontoret mitt også, men det er ikke alle som vet at det er mulig. For mange, tror jeg også at å møtes på en offentlig plass som dette fantastiske biblioteket, ikke er like skummelt.

Les også: Vil du være med i den nye lesegruppa på Tromsø bibliotek?

Bostedsløse og barn

– Konseptet har jeg stjålet fra min kollega Lene Conradi, som er ordfører i Asker. Jeg planlegger å gi beskjed til min etterfølger, hvem enn det nå blir, at dette er en praksis jeg håper at han eller hun vil opprettholde.

På sin månedlige lyttepost har han møtt hele spekteret av byens befolkning.

– Alt fra etablerte kunstnere til bostedsløse og barn har troppet opp her, for å fortelle meg hva vi som leder byen har kunnet gjort bedre eller annerledes, sier ordføreren.

Les også: Fremdeles store utfordringer i Tromsøskolen

Rett fra levra

En del av tilbakemeldingene har vært av den direkte typen.

– Det er noe jeg setter størst pris på med nordlendinger, at de snakker rett fra levra, så jeg slipper å pakke ut innholdet i hva de sier, ler 51-åringen.

I en periode hvor byrådet har høstet en del kritikk for å være lukket for innsyn, har ordførerens lyttepost fått skryt for det motsatte.

– Jeg vil ikke sette dette opp mot hvordan byrådet jobber. Min rolle er annerledes, sier han i et øyeblikks alvor.

Les også: Byrådets hast med å rasere naturperle

Vemod

Det er ikke uten vemod, at ordføreren for siste gang møter folket i denne settingen.

– Det er mange arbeidsoppgaver som blir litt vemodige, når det nå nærmer seg slutten for meg som ordfører. Jeg har lyst til å takke alle de som har møtt meg her de siste årene. Det har vært et privilegium å diskutere forskjellige saker, med så mange hyggelige mennesker, avslutter den avtroppende ordføreren.