I ekte Nansen og Amundsen-ånd går Changemaker i gang med sin egen ekspedisjon. Selv om «Ekspedisjon Grønnpolen» kan se ut til å være enda mer utfordrende enn en ekspedisjon til Sydpolen, har ungdommen fryktløst satt seg mål, forberedt seg og er nå klare til å gjennomføre målene. I årets kampanje dreier disse målene seg om å styrke den grønne industrien og stoppe klimaforandringene.

Helgesamling

I helga har det vært to samlinger for medlemmer av Changemaker i Norge – én i Oslo, og én i Tromsø.

– Det er en slags skoleringshelg, der medlemmer fra hele landet kommer på besøk, sier leder Karine Stiberg Birkelund (19) for Changemaker Tromsø.

– Vi har blitt kjent, hørt på foredrag og holdt aksjon i forbindelse med «Ekspedisjon Grønnpolen».

Les også: Arrangerer seminar om flyktninger og miljø

– Vi er klare

I hånda har Stiberg Birkelund en ekspedisjonshåndbok, med informasjon om den grønne reisen de nå legger ut på. Hun forklarer betydningen av slagordet til kampanjen, som er «Klar? Ferdig. Gå!»

– Vi er ferdige med at oljeindustrien får fordeler som den grønne industrien ikke får. Vi er klare for endring. Nå går vi i gang med ekspedisjonen mot et grønt skifte, og vi trenger alle med på laget!

Les også: Byrådets hast med å rasere naturperle

Styrker grønn industri

Nestleder Diego Vaula Foss (28) i Changemaker Norge forteller at organisasjonen har konkrete tiltak for å realisere det grønne skiftet.

– Sånn som det er nå, er det veldig lett å starte opp i oljebransjen. Disse støtteordningene bør fjernes, og det bør gis flere fordeler til den grønne industrien. Først da vil fremtidens grønne næringer få vokse seg store.

Les også: Fra olje til fisk

– Dette er klimaåret

Vaula Foss er svært fornøyd med at nettopp denne kampanjen ble stemt fram og vedtatt på årsmøtet.

– 2015 er på mange måter «klimaåret». Det skjer veldig mye i den internasjonale klimapolitikken, blant annet klimaforhandlingene i Paris som skjer i starten av desember, sier han.

– Tidspunktet for å rette søkelyset mot klimatiltak i Norge kunne ikke vært bedre.

Les også: - Useriøst av Wilhelmsen å drømme om bybane