- Fra klokken 17.00 vil jeg ikke anbefale noen å gå ut

Vinden herjer i Tromsø nå, men dette er bare begynnelsen.

  Foto: Meteorologisk institutt

nyheter

- Fra klokken 17.00 vil jeg ikke anbefale noen å gå ut. Ikke ta handleturen eller finn på noen store greier ute da, sier vakthavende ved Meteorologisk institutt, Sevin Müller til iTromsø.

Treffer Tromsø

Vervarslinga i Nord-Norge har økt overvåkingen i Troms fylke på grunn av fare for ekstremvær. Dette gjelder hovedsakelig i Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark, men også i Tromsø kommer vi til å kjenne vinden rive godt.

– Mellom klokken 17.00 og klokken 19.00 vil stormen treffe Tromsø. Det blir sørvestlig full storm langs kysten med vindkast på mellom 30 og 40 meter per sekund, sier vakthavende meteorolog Justyna Wodziczo klokken 12.50.

Mer vind

Lavtrykket passerte Island på mandag og har nå sitt senter nordøst for Island, videre beveger det seg mot Spitsbergen. Vinden vil bare øke og øke utover dagen.

Wodziczo forteller at det til nå er målt stiv kuling.

– Dette er bare begynnelsen. Det er ingen tvil om at det blir mer vind, sier hun.

"Bedre" i morgen

Stormen er ventet å vare utover kvelden, men vil minke gradvis fra sent i kveld og utover.

- I morgen er det meldt sterk kuling i utsatte strøk, men vi merker nok ikke dette inne i Tromsø. Mot kvelden vil det nok blåse opp mot frisk bris, sier Müller.

– Siste sjanse

Meteorologen forklarer at vinden ikke blir like sterk i sentrum.

– Men det blir kraftig vind og mye nedbør. Nå er det siste sjanse for å ta inn trampoliner og hagemøbler, og kanskje sikre småbåter, sier hun.

Det er anslått at det kan komme mellom 20 til 40 millimeter nedbør i Troms i løpet av neste døgn.

– På fjellovergangen mellom Nord-Troms og Finnmark er det fare for nedbør i form av snø. Hvis noen skal på høstferie, er det lurt å ta på vinterdekk, sier hun.