Våpenregisteret viser at det per i dag er 1.002 døde våpeneiere i Troms fylke. Det opplyser forvaltningssjef i Troms politidistrikt, Astrid Nilsen.

– Det er bekymringsverdig at det er snakk om så mange avdøde hvor vi ikke vet hvor våpnene befinner seg eller hvem som er i besittelse av dem, sier hun til iTromsø.

Våpen i dødsbo

Det er våpenforskriften som regulerer hva som skjer med våpenet når en våpeneier dør. De 1.002 avdøde våpeneierne i Troms kan ha ett eller flere våpen registrert i sitt navn.

– Når en våpeneier dør, er det i utgangspunktet arvingene som overtar våpnene. Men det finnes ingen klar plikt for dem å ta kontakt med politiet. I utgangspunktet blir de slik i ulovlig våpenbesittelse, fordi alle som overtar et våpen er søknadspliktige og må kontakte politiet. Samtidig skal politiet ha ei oppfølging av dødsbo, og det har ikke vært prioritert høyt nok fra vår side.

– Hvor ofte følger politiet i Troms opp dette?

– Det er ønskelig at vi skal gjøre det forløpende når personer dør, men det har vi ikke gjort. Vi jobbet ganske mye med det for ei stund tilbake, men har ikke gjort det den siste tiden. Det er et betydelig arbeid å finne ut hvem som er arvinger og hvem som disponerer dødsboet, samt å finne ut hvor våpnene befinner seg. Det er også mange arvinger som ikke engang vet at det er våpen i dødsboet, sier Nilsen.

Inntil fire år fengsel

Våpenloven viser at ulovlig våpenbesittelse i de groveste tilfellene kan straffes med bøter eller fengsel i inntil fire år, men Nilsen understreker at arvinger ikke skal være redd for å komme til politiet med våpen de har arvet.

– Vi har i utgangspunktet en viss toleranse etter at en person er død og at det tar litt tid å komme til oss. Vi ønsker og oppfordrer at arvinger skal komme til oss, slik at vi får kontroll på våpnene.

– Har det vært tilfeller av kriminalitet i Troms hvor det var involvert våpen som er registrert på en person som var død?

– Jeg er ikke kjent med at det skal ha vært det, men jeg kan heller ikke utelukke det, sier Nilsen.

Har en jobb å gjøre

– Hvordan vil politiet prioritere arbeidet med våpen i dødsbo fremover?

– Vi må forløpende gjøre prioriteringer om hva vi prioriterer og vi er nødt til å gjøre en jobb med tanke på dødsbo.

Det var Politiforum som først omtalte saken som omhandler døde våpeneiere. Ifølge deres rapporter er det på landsbasis snakk om rundt 38.000 døde våpeneiere, som til sammen står registrert med nært 70.000 våpen og våpendeler.

ULOVLIGE VÅPEN: I Troms er det registrert 1.002 døde våpeneiere, og ingen vet hvor våpnene befinner seg eller hvem som har dem. Dette bildet er tatt i forbindelse med en sak om våpenbeslag i Tromsø fra 2011. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen