Trondar Lien"/>

Vil stoppe eksamen

Sommerlystelever i Oslo for å få flere norskeksamener igjen.

  Foto: Lars Åke Andersen

ILDSJELER: Åsa Wilhelmsen (15), Birgitta Alida Hole (15) og Torkel Nohr Fjørtoft har tatt initiativet til en nasjonal konferanse i Oslo i helgen. Foto: Lars Åke Andersen  Foto: Lars Åke Andersen

nyheter
Elevene på Sommerlyst skole arrangerer i helgen en landsdekkende konferanse i Oslo for å få stanset eksamensformen i norskfaget.

– Etter at kunnskapsløftet ble innført, ble det bare en norskeksamen. Vi ønsker tilbake to: En i hovedmål og en i sidemål, sier initiativtakere og lederne for elevrådet på Kongsbakken videregående skole, Birgitta Alida Hole (15), Åsa Wilhelmsen (15) og Torkel Nohr Fjørtoft.

Elevene fra Sommerlyst er svært engasjerte motstandere av at den sammenslåtte norskeksamen. D ønsker ikke at en felleseksamen både skal inneholde en hovedmål- og sidemålsdel.

De mener at den gamle eksamensformen var svært god og ga hver elev bedre tid til fordypning, noe som igjen ga lærerne bedre mulighet å bedømme elevene rett.

Selv om deres engasjement på sikt fører til en endring, vil de selv ikke rekke det. De tre elevene går i 10. klasse og skal ha eksamen om et drøyt halvår.

– Vi gjør det for dem som kommer etter oss, sier elevene.

For nynorsk

De tre ungdomsskoleelevene understreker at dette slett ikke er noen protest mot nynorsk som sidemål.

– Tvert imot. Vi mener at vi bør ha en egen eksamen i denne delen av norskfaget, sier Åsa Wilhelmsen.

Elevene har dannet noe de kaller Elevstyret for Ungdomsskolene i Tromsø (EUT), der denne saken blir svært viktig. De tre Sommerlyst-lederne er også ledere av denne organisasjonen.

– Vi har tidligere hatt et møte med de andre ungdomsskolene i Tromsø der denne saken ble tatt opp. Nå skal vi gå videre, sier Birgitta, Åsa og Torkel.

Sentrale politikere

I går satte de seg på flyet til Oslo for å forberede en tre dagers konferanse på Haraldsheim Vandrerhjem. Der skal de møte andre engasjerte elever både fra østlandsområdet og fra andre steder i landet. Elevene har fått sponsorstøtte til å arrangere konferansen fra Jan og Gunnar Wilhelmsen.

– Vi regner med at flere vil komme dersom den arrangeres i Oslo, sier de.

Tromsø-elevene har fått ja både fra en sentral Høyre- og RV-politiker som vil komme og innlede under seminaret. Dit kommer også en representant for elevorganisasjonen sentralt.

– Etter seminaret har vi tenkt å ta det vi har hørt opp med lokale og sentrale politikere der vi bor. Gjør alle det, kan vi påvirke politikerne. Dette er en viktig sak, og vi håper å få tilbake den gamle eksamensformen, sier de engasjerte skolepolitikerne

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter