Transkjønnet i mediestorm

Forfatterdebutanten Tarald Stein er både mamma, mann og homofil.
nyheter

Mandag lanserer Tarald Stein (30) boka Framandkar på Tiden Forlag. Allerede har mediene kastet seg på historien hans, for det er ikke hver dag en transkjønnet homse står fram med en diktsamling om det å befinne seg i en tilstand mellom mann og kvinne.

- Jeg blir kanskje litt lei av fokuset nå, men jeg må tenke at det er et privilegium. Det er ikke sikkert at jeg får så mye oppmerksomhet neste gang, sier Tarald selv.

Rørt over mottakelse

Lørdag kveld var det duket for før-lanseringsfest på Circa. Der møtte Tarald mange venner.

- Det var gøy å se at så mange kjente folk dukket opp, sier han og innrømmer at det var behagelig å ha en generalprøve på opplesning foran et publikum som visste hvem han er.

Les mer om lanseringsfesten på Taralds blogg .

Nå venter lanseringen i Oslo, med enda flere intervjuer og spalteplass.

- Du er ikke redd for at din historie overskygger boka?

- Det går jo veldig mye på det samme. Selv om jeg svarer på mange spørsmål mener jeg at jeg har fått sagt det best i diktform, sier Tarald, som synes det er viktig å tore å være personlig i forfatterskapet.

- Folk som skriver dikt er ofte litt for redde for å si hva det handler om, for ikke å gi for mange føringer. Jeg mener at man må det for å skape interesse for det man driver med.

Mann i kvinnekropp

Da han bestemte seg for å legge kvinnen i seg vekk, tok han navnet Tarald. Han er mor, men mener at han kan være både mamma, mann og forelske seg i menn. For tiden venter han spent på diagnosen transseksuell fra G.I.D.-klinikken i Oslo (Gender Identity Disorder), for å kunne komme i gang med hormonbehandling og operasjon.

Foreløpig har alle tilbakemeldinger på medieoppslag og boka vært positive. Faktisk har en vilt fremmed dame kommet bort til ham fordi hun kjente ham igjen fra TV og ønsket ham lykke til.

- Jeg er nok fortsatt litt for sjenert for sånne hendelser. Jeg synes det blir litt småpinlig, men samtidig er det veldig hyggelig, forteller Tarald.

- Var du forberedt på all oppmerksomheten?

- Venner og forlaget hadde nok et mer realistisk syn på det, men jeg hadde skjønt at det kom til å bli en del oppstuss.

Spent på anmeldelse

Selv beskriver Tarald boka Framandkar som en bok med korte dikt, hvor alle kan kjenne seg igjen i en del allmennmenneskelige tema. Selv om hans situasjon er ganske spesifikk, tror han at det har en viss overføringsverdi. Nå venter han spent på anmeldelsene.

- Det ville ikke være så hyggelig med et personfokus først og så en dårlig anmeldelse. Men jeg tror det kommer til å gå bra. Det er ikke sånn at jeg aldri kommer til å skrive igjen, sier Tarald som for tiden studerer på forfatterstudiet ved UiT.