Magnus Aamo Holte"/>

- Vær glad for klamydia

Kommunerådgiver Eirin Rødseth mener tromsøværingene kan være glade for at det er klamydia som er utbredt i Tromsø, og ikke hiv.

  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Norge troner øverst på toppen i antall tilfeller av kjønnssykdommen klamydia per innbygger, med Tromsø som en av verstingbyene. Ubeskyttet sex gir ikke bare ideelle spredningsgrunnlag for kjønnssykdommer, men også hiv.

Internasjonal rådgiver for Tromsø kommune, Eirin Rødseth, mener tromsøfolk kan være sjeleglade for at hiv ikke er spesielt utbredt her oppe i nord.

– Med den seksuelle adferden som råder er oppe kan vi være glade for at tromsøværinger smittes av klamydia og ikke hiv, poengterer Rødseth overfor Bladet Tromsø.

Klamydia lar seg som kjent kurere av en enkel antibiotikakur. Det gjør ikke hiv og aids, som det foreløpig ikke finnes noen kur mot.

For dårlig kunnskap

Sørdahl, som er daglig leder for THINK Mental Fashion, viser til en undersøkelse som viser at en av ti norske ungdommer mellom 18 og 24 år trodde at man kunne bli smittet av hiv med å dele toalettsete med en hiv-smittet.

– Det er altfor dårlig, poengterer Sørdahl.

Han tror kunnskapsmangelen rundt sykdommen skyldes at viruset som regel smitter gjennom sex, et tema som er tabubelagt i mange kulturer, men også i Norge.

– Vi husker alle hvor mye fnising og knising det var på ungdomsskolen når en middelaldrende lektor skulle forklare hvordan man trer på et kondom, utdyper THINK-lederen og fortsetter:

– Det er på mange måter et tema som veldig mange kvier seg til å snakke om.

Ødelegger hele samfunn

Sørdahl forklarer at hiv-viruset ødelegger hele samfunn i Afrika sør for Sahara.

– Når foreldre, lærere, leger og andre viktige personer i samfunnet dør av aids, gjør det noe med hele samfunnet, understreker han og fortsetter:

– Sykdommen rokker med hele samfunnsstrukturen i de mest rammede landene.

Han tror Norge kan komme til å rammes i mye større grad av sykdommen enn i dag.

– Jeg tror hiv og aids er en global pandemi som kommer til å ramme oss med full styrke lenge før den globale oppvarmingen blir et problem. Vi ser hiv begynner å skape problemer i land som Russland, India og Kina.

– Jeg tror det er bare et spørsmål om tid før det smeller her, advarer Børre Sørdahl.