Elever ønsker å velge selv

Høyre og Frp ønsker fritt skolevalg for elevene i videregående skole. Fylkesråden mener det vil ødelegge for tilbudet i distriktene.
nyheter

Tirsdag ble inntaket til videregående skoler i Troms lagt frem. Fylkesråd for helse og utdanning, Pål Julius Skogholt (SV), forteller at mange elever ønsker å flytte inn til Tromsø, men ikke alle får lov.

- Elevene må velge en skole i sin region hvis tilbudet finnes der, sier Skogholt.

Les også: Få velger helsefag

Grunnen er den såkalte geografidirigeringen ved skolevalg. Ved Fylkestinget 10. juni ble det lagt frem en spørreundersøkelse gjort blant dem som søkte om videregående opplæring i år. Den viste at 28 prosent av elevene i Troms ville flyttet på seg hvis de kunne. I Nord-Troms var det hele 43 prosent som ønsket å flytte på seg hvis muligheten bød seg.

- Skremselspropaganda

Fylkesråden mener det er viktig at elevene ikke får det som dem vil.

- Hvis vi skal kunne opprettholde et godt tilbud i distriktene er det viktig at vi fortsetter med dagens ordning. Nordreisa videregående skole skal for eksempel ikke miste mange elever for at tilbudet svekkes, sier Skogholt.

På Fylkestinget i juni gikk Høyre og FrP mot geografidirigeringen, og gikk inn for fritt skolevalg. Fylkesleder i Troms Høyre, Terje Olsen, mener Skogholt sprer skremselspropaganda.

- All erfaring viser at fritt skolevalg ikke fører til at elevene strømmer til byen. Vi tror at skolen er til for at elevene skal kunne utdanne seg til de yrkene de vil, derfor ønsker vi at elevene skal få velge selv.

- Må øke kapasiteten

Olsen henter erfaringene fra fritt skolevalg fra Sverige. Han tror at befolkningsfall i distriktene er et viktigere problem for tilbudet enn at noen elever ønsker seg bort. I tillegg ønsker Olsen at kvalitet skal være et viktig kriterium, selv om det går utover trykket på Tromsø.

Bør elevene få velge skole selv?

- Kapasiteten må økes i Tromsø, og elevene skal få gå på den skolen som de mener er best. Det er framtiden deres det handler om, sier fylkeslederen fra Høyre.

Pål Julius Skogholt mener fritt skolevalg kun vil gi frihet til noen få.

- De beste elevene vil komme til Tromsø, og da må elever i Tromsø flytte ut til distriktene, sier fylkesråden.