Dette tåler vi ikke

Ordfører Arild Hausberg var klar i sin tale på Strandtorget i dag.

  Foto: Jon Terje Eiterå

  Foto: Jon Terje Eiterå

nyheter

Rundt 250 personer hadde møtt opp i en nærmest spontan demonstrasjon i Tromsø sentrum i dag etter at israelske kampfly bombet de palestinske områdene i helgen.

Palestina-komiteen sto bak markeringen og i den første appellen gikk Arild Hausberg hardt ut mot den israelske bombingen.

- Dette er terrorbombing i en terrorsituasjon. Det er en ny overgrepssituasjon og det tåler vi ikke, sa Hausberg, som roste det solidariske engasjementet hos Tromsøs befolkning.

- Det varmer å se at så mye folk møter opp nærmest uten noen varsel på forhånd.

Hausberg var i prat med sin ordfører-kollega i Gaza by, Dr. Maged Abu-Ramadan, like før markeringen på Strandtorget.

- Han bekrefter det som kommer fram i nyhetene, med 320 drepte, derav mange sivile. Han sier at de humanitære forholdene er dårlige, men at det aller viktigste er at terrorbombingen stopper, sier Hausberg.David mot Goliat

Tromsø-ordføreren understreket i sin appell at denne saken har minst to sider og at Hamas uten tvil har provosert Israel med sine rakettangrep.

- Hamas provoserer med sine raketter, og vet at gjengjeldelsen kan bli voldsom. Men Israels reaksjon er jo hinsides alle proporsjoner. Dette er David mot Goliat, der Israel er Goliat. David har ingen sjanse, sa Hausberg.Vil ha boikott

Eirik Mathiesen fra Palestina-komiteen mante til full boikott av det offisielle Israel.

- Drømmen om et fritt land lever, og kan ikke ødelegges. Men palestinerne trenger støtten vår nå, sa Mathiesen i sin appell.

Han regnet med at det vil bli flere demonstrasjoner og markeringer i regi av Palestina-komiteen framover. Mathiesen savnet større engasjement fra den norske regjeringen.

- Den norske regjering burde bruke sin innflytelse til å si at det norske folk ikke tolererer det som nå skjer.

Blant de som hadde møtte opp til støtte for Palestina var justiskomiteleder Anne Marit Bjørnflaten og hennes kolleger på stortinget Lena Jensen og Tove Karoline Knudsen. Fagforeningsfolkene Bjørn Willumsen og Fredrik Stellander var på plass. Det samme var SV-leder i Tromsø Terje Håkstad, Roger Ingebrigtsen, Jarle Heitmann, Gunnar Wilhelmsen og Ragnar Olsen - som var én av dem som bidro musikalsk.