Merker "Snåsaeffekten"

Informasjonsbehovet for alternativ behandling rett i været etter boka om Snåsamannen.

  Foto: RONALD JOHANSEN

nyheter

Boken om Snåsamannen har ført til stor pågang til Nasjonalt Informasjonssenter for Alternativ Behandling (Nifab).
Det forteller redaktør ved Nifab, Ola Lillenes.

– Etter at boken om Joralf Gjerstad kom ut, har vi fått en kraftig økning i antall henvendelser både på telefon og nett. I januar økte antall henvendelser med 60 prosent sammenlignet med måneden før, sier han.

Nifab, som har som oppgave å samle inn informasjon, samt opplyse om forskjellige behandlingsmetoder utenfor skolemedisinen, har holdt på i halvannet år.
I løpet av denne tiden har senteret havnet midt i smørøyet.

Ola Lillenes er ikke særlig forbauset over den økende interessen. Oppslagene og debatten rundt Snåsamannen har preget mediebildet det siste halve året.

Popper opp

– Det har helt klart vært en "Snåsamanneffekt". Folk har søkt seg til oss, og de er interesserte i nøytral informasjon om dette saksfeltet, sier han.

Ifølge redaktøren er Joralf Gjerstad å regne som et lokomotiv som trekker mange andre med seg. Det er flere som står fram både med påstått lignende evner, og med lignende opplevelser.

– Nå popper det opp healere over hele landet. Det har eksistert en god del historier som ikke har vært fortalt, og som nå kommer fram i lyset, sier Lillenes.

Folk er nysgjerrige og tar kontakt med Nifab for å "kvalitetssikre" tilbudene og få hjelp med å finne mer informasjon. Enkelte vil ha behandlingsmetoder "kvalitetssikret", mens andre ønsker å få vite mer om forskning og informasjon rundt alternativ behandling.

– Folk er blitt langt mer bevisst på sin egen helse. De søker etter alternativer til skolemedisinen, og vil gjerne selv ta ansvar for sin helse, sier Lillenes.

Mye rart

Men fallgruvene er mange, advarer han.

– Man kan kjøpe seg til fant på alle piller og metoder som man finner på nett. Derfor mener vi at nøytral informasjon er nødvendig og viktig, mener Lillenes.

Nifab har laget en "guide" til hvordan man bør forholde seg til mirakelkurer og sensasjonsmetoder.

– Det viktigste er vel at jo mer fantastisk en behandling er, jo mer sunn skepsis bør man utvise, sier han.

Lillenes oppfordrer også folk å sjekke om behandlerne er tilknyttet det sentrale registeret over alternative behandlere som finnes i Brønnøysund.
Der forplikter behandlerne seg til å holde en viss faglig og etisk standard – noe som kan være det som skiller de seriøse fra de useriøse.

– Det er mildt sagt en jungel der ute med hundrevis av tilbud. Det er viktig å sjekke hva man gir seg inn på, sier han.