Christer Pedersen og Carina Hansen"/>

Salgstidene for øl kan bli endret

Vin- og spritforbruket øker i Tromsø. Nå vurderer politikerne å gjeninnføre lengre salgstider for øl i butikkene. SI DIN MENING: Hva synes du om salgstidene for øl i butikkene?
nyheter

I formannskapet i går fikk helse- og sosialkomiteen i oppdrag å gjennomføre en evaluering av salgstidene for øl i butikk, og se hvorvidt disse har sammenheng med volum-økningen av vin og sprit solgt fra Vinmonopolet.

- Jeg har vært i kontakt med både dagligvareforretninger og Mack om dette, og de viser til at salget av øl minker mens salget av vin og sprit øker, sier Fremskrittspartiets Jan Blomseth.

Det er to år siden salgstidene ble avkortet med to timer per dag ? fra klokken 20.00 til 18.00 på hverdager, og fra klokken 18.00 til klokken 16.00 på lørdager.

Sterkere varer

Jan Blomseth er overbevist om at de reduserte salgstidene har ført til det motsatte av det som politikerne ønsket da de innførte de nye tidene.

- Man ønsket at dette skulle redusere forbruket, og at folk gikk fra alkoholsterke varer til svakere. Nå viser erfaringene det stikk motsatte, sier han.

Han mener at det vil være positivt for vårt drikkemønster om vi går tilbake til salgstidene som gjaldt før 2007.

- Jeg ønsker at vi skal gjeninnføre de gamle salgstidene når det har vist seg at restriksjonene har fungert mot sin hensikt, sier han.

Det var Blomseth som tok initiativ til evalueringen, og han fikk støtte fra ordfører Arild Hausberg - selv om ikke ordføreren var like giret på å gjeninnføre de gamle tidene.

Kan snu

- For min del vil det sitte langt inne å endre reglene i perioden mellom to edruskapspolitiske planer. Men vi skal se hva evalueringen bringer før vi bestemmer oss, sier han.

Han er heller ikke sikker på at det er udelt negativt at handlemønstret har endret seg.

- Det kan hende at det er ungdommer som handler mindre alkohol. Det er noe vi forhåpentligvis vil få vite om vi evaluerer salget, sier ordføreren.

Han understreker imidlertid at det ikke er en stor ting for ham å gå tilbake til de gamle tidene.

- Nei, om det viser seg at de nye tidene har uheldige effekter, gjør det meg ingenting å snu vedtaket, sier han.

I løpet av høsten skal vårt endrede handlemønster evalueres.

Ønsker lengre åpningstid

Stian Kjellmo (35) er en av mange forbrukere som ikke tror det hjelper å stenge ølsalget tidligere.

– Det er stort sett voksne folk som handler øl. Jeg tror ikke det har så stor effekt å stenge ølsalget, sier Kjellmo.

I går kveld klokken 19.30 handlet han på Rema 1000 på Lanes, men da sto ikke øl på handlelisten.

– Stort sett plager det meg ikke at ølsalget stenger tidligere, for jeg er ikke den største øldrikkeren. Men hvis jeg kommer på butikken klokken 18.30 og vil ha to bokser øl, så er det et irritasjonsmoment, sier Kjellmo.

Selv om det er sjelden han blir irritert over ølsalget, håper han at kommunen går tilbake til de åpningstidene som var før.

– Jeg ser ikke hvorfor man ikke kan selge øl så lenge butikkene er åpne, slik som i andre land. Jeg har ikke hørt at det skal være så mange flere alkoholikere i andre deler av Europa, sier Kjellmo.

SI DIN MENING: Hva synes du om salgstidene for øl i butikkene?

Du kan også delta i debatten ved hjelp av e-post: byrunden@itromso.no eller på sms (Send BTBYR din mening til 2242. Dette koster kr 5 pr melding).