"Førr nokka jåss!"

Vi spurte om dine favorittuttrykk. Responsen lot seg ikke vente på.

  Foto: Odd Klaudiussen

nyheter

Torsdag skrev vi at en forskere fra blant annet Universitetet i Tromsø skal kartlegge forskjellen mellom nordiske dialekter.

"Ka farsken," tenkte leserne våre. I hvert fall da vi spurte om deres nordnorske favorittuttrykk.

"Sånn går no dagan", for det tok ikke lang tid før eksempler på gode, gamle kraftuttrykk haglet inn.

Språkforsker ved Universitetet i Tromsø, Øystein Vangsnes, kan nok neppe kalles for en "pesslæst" eller "toillkall", men han kan fortelle om viktigheten med lokale uttrykk.

- Hvilken betydning har denne typen uttrykk for språket vårt?

- Slike uttrykk er viktig for identiteten og kan bidra til å markere både lokal tilhørighet og gruppetilhørighet, sier Vangsnes.

Han sier videre at under forskninga si har han ofte støtt på folk som mener at deres dialekt har veldig sjeldne uttrykk.

- Men ofte finner man de igjen på andre plasser, og man tror de er unike fordi de ikke er vanlige i standardspråket. Derfor lar man være å bruke disse uttrykkene når man snakker med folk fra andre steder, forklarer Vangsnes.

Likevel synes han at det er flott at folk samler på uttrykk og ord på sin egen dialekt. Disse kan nemlig vise seg å være riktig så verdifulle.

- Selv om mange viser seg å være felles, så kan det dukke opp noen virkelig unike ord som kan spores tilbake til eldre språksteg, som for eksempel norrønt, sier språkforskeren.

Vangsnes er heller ikke helt "lealaus" i tunga når han forteller litt om hva som er hans favorittuttrykk.

- Hva er ditt favorittuttrykk?

- Etter at jeg kom til Tromsø har jeg fått en forkjærlighet for ordet pia som man ikke finner sørpå.

Han har selv to pie.

- Ei stor pia og ei lita pia, humrer Vangsnes, vestlendingen som har gjort nordlending av seg.

- Men fra min egen dialekt, sognemål, så liker jeg uttrykket "oye" som er et forsterkende uttrykk som brukes i uttrykk som oye bra eller oye kjekt, sier han.

Han kan videre fortelle at sogningen Tone Damli Aaberge bruker nettopp dette uttrykket i en reklame for Lerum.

Da er det bare for oss å oppfordre alle til å sende inn flere favorittuttrykk. For når det kommer til nordlendinger og gode fraser så "va det no rette ræva som dreit".

Vangsnes vurderer også å gi oss noen fargefulle gloser, men ombestemmer seg.

- Vestlendinger kan også være riktig så vulgære, men disse uttrykkene egner seg ikke på trykk, ler Vangsnes til slutt.

Delta i debatten og del dine favorittutrykk med oss!

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter