Knallbra forelesning

Knut Jørgen Røed Ødegaard snakket om tidenes begynnelse i Tromsø.
nyheter

Det tok ganske nøyaktig tre minutter for Knut Jørgen Røed Ødegaard å snakke seg andpusten om verdensrommets fantastiske finurligheter.

Med den velkjente entusiasmen holdt Norges mest kjente astrofysiker i går multimedieshowet "Bang!" – en høyst uakademisk tilnærmelse til verdensrommets store mysterium – illustrert blant annet ved hjelp av appelsiner.Spennende felt

– Interessen for verdensrommet har økt de siste årene, spesielt fordi det har vært mange hendelser her oppe i nord. Senest for noen uker siden fikk jeg en oppringning fra noen drosjesjåfører som hadde sett en ildkule over Tromsø, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Meteorittnedslaget over Tromsø i mai i fjor fikk mye oppmerksomhet fra både publikum og faglig hold. I fjor høst var Røed Ødegaard i Tønsvikdalen for å lete etter meteoritter. Den letingen var resultatløs, men han har ikke gitt opp, og returnerer til sommeren.

Smell

– Det fascinerende med denne er at det var et så dramatisk smell i en så stor by. Da blir man ekstra inspirert til å finne ut hva det var for noe. Det har både allmenn og forskningsmessig interesse, sier Røed Ødegaard.

På første rad hadde Ellen Blom funnet seg godt til rette.

– Jeg er genuint interessert i tingenes begynnelse. Tanken om at alt må komme fra noe og at vi er en del av det, er fascinerende, sier hun.