Vekker oppsikt

To studenter ved Universitetet i Tromsø står bak en interaktiv kjempeskjerm som vekker internasjonal oppsikt.

  Foto: Jon Terje Eiterå

nyheter
Det største gigapixelbildet i verden er av byen Paris. Men det er gigapixelbildet av Nordens Paris du får se på verdens største multitouch-skjerm ved UiT.

Nettstedet "Engadget.com" skriver at vi bare må glemme alt vi visste om multitouch og interaktiv display. Tromsø-studentene har nemlig satt sammen den beste skjermen de noensinne har sett, står det videre å lese.

De viser til at det ved Universitetet i Tromsø står en 18 kvadratmeter stor skjerm som drives av 18 datamaskiner. Det er utviklet teknologi som lar folk styre 28 "sammensydde" displays med bare hendene.

En vanlig dataskjerm har en til to millioner såkalte piksler. Til sammenligning har denne storskjermen 22 millioner piksler, noe som gir høy oppløsning.

Daniel Stødle er en av to studentene som har utviklet ny programvare og nye systemer som gjør det mulig å utnytte den store skjermen.

Studentenes veileder Otto Anshus sier forskningen er både spennende og svært aktuell, fordi det blir enda viktigere fremover å vise informasjon på vegger, bord og andre flater.

- Gjennom bevegelser kan man manipulere skjermen, nesten som man bruker bevegelser for å kontrollere brukergrensesnittet på en iPhone, sier Anshus til NRK Troms.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter