Vekker oppsikt

To studenter ved Universitetet i Tromsø står bak en interaktiv kjempeskjerm som vekker internasjonal oppsikt.
nyheter
Det største gigapixelbildet i verden er av byen Paris. Men det er gigapixelbildet av Nordens Paris du får se på verdens største multitouch-skjerm ved UiT.

Nettstedet "Engadget.com" skriver at vi bare må glemme alt vi visste om multitouch og interaktiv display. Tromsø-studentene har nemlig satt sammen den beste skjermen de noensinne har sett, står det videre å lese.

De viser til at det ved Universitetet i Tromsø står en 18 kvadratmeter stor skjerm som drives av 18 datamaskiner. Det er utviklet teknologi som lar folk styre 28 "sammensydde" displays med bare hendene.

En vanlig dataskjerm har en til to millioner såkalte piksler. Til sammenligning har denne storskjermen 22 millioner piksler, noe som gir høy oppløsning.

Daniel Stødle er en av to studentene som har utviklet ny programvare og nye systemer som gjør det mulig å utnytte den store skjermen.

Studentenes veileder Otto Anshus sier forskningen er både spennende og svært aktuell, fordi det blir enda viktigere fremover å vise informasjon på vegger, bord og andre flater.

- Gjennom bevegelser kan man manipulere skjermen, nesten som man bruker bevegelser for å kontrollere brukergrensesnittet på en iPhone, sier Anshus til NRK Troms.