- Dette kan bli kult

Samisk klesdesigner kommer Kiwi i møte etter koftestuntet i Tromsø i helga. DEBATT: Si din mening om Kiwis koftebruk her!

  Foto: Ryan Johnson/privat

nyheter

I et leserbrev i iTromsø mandag maner Anne Berit Anti til forsoning etter at Kiwi-kjeden kledde opp 650 ansatte i neongrønne samekofter.

Karasjok-kvinnen, som er avgangsstudent ved klær og kostyme ved Kunsthøgskolen i Oslo, mener Kiwi har blitt tolket i verste mening og at dagligvarekjeden slett ikke har ment å såre noen.

- Personlig har jeg vanskelig for å tro at Kiwis ledelse hadde noe annet enn positive tanker med sin fargerike Kiwi-kofte. De ville kanskje bygge bruer, sier Anti.

LES OGSÅ: - Dette er helt sykt

Skjønner godt

Anti viser til at Kiwi har betalt "i dyre dommer" for en samisk aften. Hun håper flere dagligvarekjeder og andre kan gjøre det samme.

- At Kiwi lokaliserte sitt årsmøte til Tromsø, med samisk aften og samisk kulturinnslag, er en meget positiv opplevelse for oss alle. Og jeg er rett og slett stolt over at en av Norges største varekjeder interesserer seg for å lære mer om den samiske kulturen, sier Anti, som likevel har stor forståelse for at samiske organisasjoner reagerer.

- Jeg skjønner meget godt reaksjonene fra den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh, som har engasjert seg sterkt i kampen mot den finske turistindustriens misbruk av den samiske kulturen - og da spesielt kofta, sier studenten.

LES OGSÅ: - Mente ikke å støte noen

Markedsføring

Anti tror nå at koftestuntet kan snus til noe positivt for alle parter.

- Som stolt same vil jeg heller heve meg over dette, og heller invitere alle samer, og ikke minst Kiwi, til et fruktbart samarbeid. Som samisk designer ser jeg heller potensialet i dette stuntet med neongrønne kofter. Hva med å bruke ideen til en fargerik og spennende markedsføring for reinkjøtt. Dette kan bli kult, sier den samiske designeren.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter