Her er Loffen og Lyra

Reisen med Hurtigruten fra Lofoten til Tromsø fikk avgjørende betydning for navnevalgene til de to steinkobbene.

Vet du hvordan seler blir døpt? Se hvordan de gikk for seg da Loffen og Lyra fikk sine navn.

ARTIG: Kristian Muledal Wikstrøm (7), Asgeir Xavier (7) og Sutha Johann Hermann Rajasingham (7) synes seldåpen var artig. Men navnet Loffen var rart, og de skulle ønske selungene heller ble oppkalt etter dem. 

Her er steinkobbeungene Loffen og Lyra i sitt nye hjem på Polaria. 

FREMPÅ: Det var ikke mye sjenanse å spore hos lille Loffen som så ut til å ha funnet seg godt til rette på Polaria. 

FORNØYD: Akvarieleder, Espen Rafter, synes det er stas å ha de to steinkobbene på plass ved Polaria. 

Vet du hvordan seler blir døpt? Se hvordan de gikk for seg da Loffen og Lyra fikk sine navn.

Vet du hvordan seler blir døpt? Se hvordan de gikk for seg da Loffen og Lyra fikk sine navn.

nyheter

Søndag formiddag offentliggjorde Polaria, i samarbeid med Hurtigruten, navnene på de to steinkobbeungene som kom til Polaria for to uker siden.

Etter å ha fått inn over 1200 navneforslag til hver av selene, var det til slutt Odd-Walter Bakksjø fra Namdalen i Trøndelag som stakk av med seieren i konkurransen. Dermed vil de hete Loffen og Lyra.

- Det var et rart navn, sier Kristian Muledal Wikstrøm (7).

Sammen med Asgeir Xavier (7) og Sutha Johann Hermann Rajasingham (7) og flere hundre andre tilskuere hadde han tatt turen til Polaria. Guttene synes heller at den nye selhannen skulle hatt et av deres navn.

- Det var artig å se seldåpen, slår de likevel fast.

Si din mening: Hva synes du om navnevalget?

God navnebegrunnelse

Daglig leder ved Polaria, Geir Stokke var en av tre jurymedlemmer som var med på å plukke ut navnene til de to nye selungene. At valget falt på Loffen og Lyra, hadde han følgende forklaring på:

- Bakksjø hadde en god begrunnelse for hvorfor selungene burde få disse navnene. Han pekte på at noe av det første de gjorde i sine liv var å ta Hurtigruten fra Lofoten til Tromsø. Navnene han foreslo var dermed inspirert av de to skipene MS Lofoten og et tidligere hurtigruteskip som het Lyra. I tillegg heter faren til Loffen Loffe, så dermed blir han også oppkalt etter faren sin. Også Lyra sitt navn har dobbel betydning ettersom det også er navnet på et stjernebilde på den nordlige himmelhalvkule. I tillegg synes vi det var en fordel at begge navnene var korte og at de passet bra sammen, forklarer Stokke, som påpeker at det likevel ikke var noen enkel oppgave å bestemme seg for en vinner.

Se video av selenes hurtigruteferd nordover!

- Det var jo egentlig en nesten umulig oppgave fordi vi fikk inn så mange ulike forslag og fordi det var så stor spennvidde i hva folk hadde tenkt rundt navnene de foreslo, sier Stokke, som var helt overveldet over alle forslagene som har strømmet inn de siste ukene.

Tøffe og tillitsfulle

Steinkobbene Loffen og Lyra som nå har rukket å bli to måneder gamle, skal fra nå av leve sammen med Polarias to storkobber, Bella og Mai San. Ifølge akvarieleder Espen Rafter var det selungene som først vente seg til livet i det store akvariet.

- Selungene er så tillitsfulle og ikke redde for noe som helst. Bella og Mai San virker derimot å være litt redde for Loffen og Lyra, så de holder seg på god avstand foreløpig, forteller han.

Mens Loffen fort fant seg til rette er selhunnen Lyra litt mer sjenert. Hun ble døpt ved at gudmor Kitt Heitmann fra Hurtigruten kastet en fisk i vannet.

- Det er klart at det er knyttet veldig mye spenning til hvordan de vil gå overens ettersom det aldri har blitt testet ut tidligere. Det er heller ikke så vanlig at disse to artene møtes i det fri heller. Mens storkobbene for det meste lever for seg selv, opptrer steinkobbene i store flokker, sier Geir Stokke.

Mindre art

At selene tilhører ulike arter er heller ikke vanskelig å se med det blotte øyet. Mens Polaria sine to storkobber foreløpig veier 260 kilo, stopper vektnåla hos selungene på mellom 20 og 25 kilo.

Til tross for at de vil vokse mye den nærmeste tiden, vil de ikke bli på langt nær så store som Bella og Mai San.

- Loffen kan bli opp mot 100 kilo, mens Lyra maksimalt vil komme til å veie 80 kilo. Storkobbene kan imidlertid bli opp i 350 kilo, forklarer Stokke.

Relaterte saker: