Ble forsøkt svindlet

Falsk boligeier var nær å svindle til seg tusenvis av kroner. Kjenner du lignende svindelforsøk?
nyheter

Marthe Nore W. Schönning var i kontakt med en britisk mann som skulle ha 13.000 kroner i depositum for å leie ut en leilighet i Myreng borettslag. Men styret i borettslaget har aldri hørt om mannen.

Schönning fant en annonse på finn.no om en treroms leilighet i Myrengveien. Hun ble fristet og bestemte seg for å ta kontakt med utleieren. Hun måtte sende e-post siden det ikke sto noe telefonnummer i annonsen.

- Han hadde en merkelig, men troverdig historie. Han sa at han var kaptein på en militærbase, og fikk ikke lov til å kommunisere med annet enn e-post, sier Schönning til iTromsø.

Ble mistenksom

Utleieren, som kalte seg Tom Tenisen, var rask til å respondere på e-postene til Schönning og virket veldig interessert i at hun skulle leie hos ham.

- Han var veldig personlig og sa at jeg var akkurat den han var ute etter, sier hun.

Han sa at han hadde denne leiligheten i Myrengveien fordi han er så glad i norsk natur og kultur, men nå ventet ett år i Irak, og derfor ville han leie den ut. Leieprisen var rimelige 6.500 kroner i måneden med strøm. Leiligheten var også møblert.

Men Marthe Nore W. Schönning har en del møbler selv, og sendte e-post for å spørre hvordan de skulle ordne med det. Svaret gjorde henne mistenksom.

Ringte borettslaget

- Han var så opptatt av hvordan vi skulle gjøre det med pengene. Jeg skulle sette inn depositumet på en konto, og da pengene var mottatt, skulle jeg få nøklene i posten.

- I tillegg skulle han bruke en norsk standard husleiekontrakt, gjennom Yahoo Real Estate. Jeg tviler på at de bruker en norsk standard. Og depositumet skulle inn på hans egen konto, sier hun.

Mistenksomheten gjorde at Schönning prøvde å søke på mannens navn på google, men fant ingenting. Så ringte hun en i styret i Myreng borettslag, som aldri hadde hørt om mannen.

- Leiemarkedet i Tromsø er presset. Mange er villige til å gå langt for å få et sted å bo. Men jeg håper virkelig ikke noen har gått i denne utleiefellen, sier hun.

Men flere andre har i liket med Schönning vært nær.

Lik metode

Blant annet Kennet Lakselv. Han holdt på å sette inn 18.800 kroner på kontoen til en falsk utleier.

Begge utleierne de to ungdommene har vært i kontakt med, har opptrådt på tilnærmet lik måte.

Sånn starter den første e-posten som Lakselv fikk, etter å ha tatt kontakt om en leilighet i Wanny Woldstads vei 35 i september i år.

"Jeg beklager å kontakte deg på engelsk, men min norsk er ikke så god. Jeg håper dette vil ikke være et problem for deg. My name is Robert V. Anielson, and I am the apartment owner. I purchased the Norwegian apartment as holiday home because I love Norwegian culture and landscapes."

Og mye tyder på at det er snakk om den samme mannen som står bak begge svindelforsøkene.

I likhet med Schönning hadde Lakselv funnet annonsen på finn.no. Han skulle leie sammen med broren sin Kristian Lakselv (17) og kjæresten sin Kristine Augustinussen (17). De skulle begynne på skole og ville bo nærmere sentrum.

- Jeg ble helt i hundre. Jeg trodde vi hadde funnet en skikkelig bra leilighet, sier Kennet Lakselv.

Alt var inkludert. Det eneste ungdommene trengte å ha med seg var sine egne klær og sengetøy. Leia var på 6600 kroner i måneden.

Både Schönning og Lakselv fikk også servert den samme historien om at mannen som skulle leie ut var i militæret, og derfor bare kunne kommunisere per e-post. De skulle nå et år til henholdsvis Irak og Afghanistan.

Begge ungdommene fikk også presentert en nøye beskrivelse av hvordan betalingen av depositum skulle gjennomføres. Deretter kunne de få nøklene til leiligheten.

Annonsen til leiligheten lå ute på finn.no i to dager, men er nå fjernet.