JØRN NORMANN PEDERSEN og TORBJØRN O. KARLSEN"/>

Fire sendt til UNN

Fire vernepliktige soldater innlagt med mistanke om kullosforgiftning. Årsaken er foreløpig ikke kjent.
nyheter

Ulykken skal ha skjedd ved skytefeltet Mauken-Blåtind i Indre Troms, hvor de fire vernepliktig soldatene deltok på øvelsen "Blårev". Alle skal være tilhørende i Hærens panserbataljon.

Soldatene skal ha ført en pansret ambulanse av typen NM 200F3, da nabovognene ikke fikk kontakt med ambulansen over sambandet. De fattet mistanke om at noe var galt. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at tre av de fire soldatene hadde mistet bevissthet inne i vognen, kan Marianne Øiahals, informasjonssjef for Hæren i Nord-Norge, opplyse om.

– Vi mistenker kullosforgiftning, sier hun.

Ikke kritisk

Ingen av tilfellene betegnes som kritisk. Etter de ble bragt ut av kjøretøyet, skal alle soldatene ha kommet til bevisstheten igjen. De skal deretter ha mottatt oksygenbehandling fra eget sanitetspersonell, før de rundt klokken 06.45 ble bragt til UNN med ambulansehelikopter.

– De har alle fått behandling og ligger nå til observasjon. Tilstanden er ikke kritisk for noen av soldatene, forteller Jan Fredrik Frantzen, pressevakt ved UNN.

Taues inn

Både sivilt og militært politi er nå på stedet for å undersøke hva som har skjedd.

- Det er sivilt politi som gjør etterforskningen i forhold til hvordan dette kunne skje. Så det kan jeg ikke si noe mer om, sier Øiahals.

Kjetil Stenersen, politioverbetjent ved Målselv lensmannskontor sier at de neppe kan si noe om årsaken til forgiftningen i dag.

- Vogna blir tauet ned til Forsvarets verksted og blir undersøkt der enten fredag eller i løpet av helga. Da vil vi prøve å finne ut om det har vært snakk om lekkasje, om noe som har tildekt eller andre ting, sier Stenersen.Avsluttes snart

Øvelsen, hvor om lag 1.700 norske og 300 nederlandske soldater deltar, fortsetter som normalt.

Ifølge Marianne Øiahals er det ikke aktuelt å ta den aktuelle kjøretøy-typen ut av øvelsen mens man etterforsker årsaken til kullosforgiftningen.

- Nei, det er ikke planlagt å gjøre noe sånt. Øvelsen er dessuten i en avslutningsfase nå, sier Øiahals.

- Det er noe etterforskningen vil kunne avdekke; om det er en systemfeil, om det har vært lignende feil før og så videre, sier politioverbetjent Stenersen.