- Vi har et vakkert våpen

Mener heraldiker Arvid Sveen. Men finnes det et bedre symbol som oppsummerer Tromsø?
nyheter

Sveen, som først og fremst er kjent for sine bilder av Tromsdalstinden, er også heraldiker som på oppdrag lager våpen for norske kommuner. Han har ikke fulgt debatten rundt kommunevåpenet i Tromsø, men mener ikke at det er behov for et nytt kommunevåpen.

- Reinen er et glimrende våpen for Tromsø, sier Sveen til iTromsø.

Historikk

Han mener at for å forstå symbolbruken bak reinen så må man se på Tromsøs funksjon i historisk sammenheng.

- Tromsø ble jo oppfattet som en hovedstad i Nord-Norge og reinen har jo vært Nord-Norges viktigste dyr og finnes over hele landsdelen, påpeker han før han legger til:

- Enkelte bodøværinger vil vel kanskje bestride det med Nord-Norges hovedstad, humrer han.

Tromsø kommune skriver i sin profilhåndbok at:

Reindriften har aldri spilt noen stor rolle for Tromsø. Byen var imidlertid lenge administrasjonssentrum for reindriftsområdene, og var sete for fylkesadministrasjonen både for Troms og Finnmark fra 1814 til 1866. [...] På et tidspunkt da ingen andre nordnorske byer eller landkommuner hadde våpen, var det naturlig for Tromsø å velge det mest typiske nordnorske dyret som våpenmotiv.

Flere reiner

- Jeg synes reinen er et vakkert våpen, legger Sveen til.

Våpenet ble godkjent ved kongelig resolusjon i 1983, men var tidligere godkjent allerede i 1941 for bruk av Tromsø by. Selve symbolet ble lansert i Norsk Folkekalender 1855 av A.T. Kaltenborn og ble brukt i Tromsø for første gang industri- og husflidsutstillingen i 1870.

Den nåværende reinen er tegnet av Hallvard Trætteberg, som var kjent som Norges fremste heraldiker i sin tid. Byvåpenet ble ferdig i 1941 og Trætteberg ga det allerede eksisterende våpenet en fast heraldisk stil, strammet opp motivet og forenklet det, gjorde detaljer tydelige og fylte skjoldflaten. Hans utgangspunkt var den offisielle blasoneringen: I blått en gående sølv rein.

Sveen påpeker at det er flere kommuner som har reinen i sitt våpen.

- Det har både Vadsø, Rendalen, Porsanger, men ingen av disse motivene krenker hverandres våpen.

Et nytt symbol?

Sveen som selv har laget 50 kommunevåpen, mener det kan være vanskelig å finne et nytt symbol som kan representere Tromsø.

- Det sier seg selv at når 430 kommuner skal ha sitt eget symbol så blir symbolene fort oppbrukt. Og det faller meg ikke inn hva det skulle være sånn umiddelbart.

- Tromsø forsøker jo å lansere seg som en nordlysby. Kan nordlyset være en tanke?

- Nordlyset er ikke mulig brukes innenfor heraldikken, med mindre det forenkles kraftig. Det finnes heller ikke i motivkretsen for norske kommuner. Norge har vel kanskje de strengeste reglene for heraldikken som brukes på kommunevåpen, påpeker han.

Sveens nåværende oppdragsgiver, Fjell kommune utenfor Bergen, har oppdaget dette.

- Deres merke er ikke godkjent av myndighetene da det har tre motiver: en sjøfugl, fjelltopper og havbølger.

Et tomastet skip?

Et godkjent kommunevåpen skal ha kun et motiv, med mindre det foreligger historiske grunner for noe annet. Den russiske byen Murmansk har tre motiver i sitt byvåpen: en fisk, en båt og nordlyset.

- Men i Russland har de forskjellige regler fra oss, fastslår Sveen.

Enkelte debattanter på våre nettsider har også nevnt Tromsøysund kommunes gamle våpen som et annet alternativ. Det beskrives i den offisielle blasoneringen som på rød bunn et tomastet gull skip.

- I min tid som heraldiker har jeg ikke sett ordet skip blitt brukt som beskrivelse, kommenterer Sveen.

Sveen mener med dette at nå for tiden brukes betegnelsen "båt" da dette sannsynligvis kan tolkes friere kunstnerisk sett.

Da Tromsøysund herredskommune gikk inn i Tromsø storkommune, ble eiendomsretten til herredsvåpenet overdratt til Tromsø kommune.

Så hva kan da være bedre enn reinen? Hvilket symbol symboliserer Tromsø på best mulig måte, si din mening!