JOHN STRANDMO"/>

Nordlysprisen til Marit Sandvik

Artisten Marit Sandvik (54) bruker tre ord når hun beskriver sin egen følelse av å få årets Nordlyspris: Inspirerende, overveldende og ærefullt.

FIKK PRISEN: Artisten Marit Sandvik fikk i går kveld Nordlysprisen 2011.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Bortsett fra en liten pause i 30-årsalderen, har Marit Sandvik brukt livet på alt fra visesang til rap. Men det er jazz og brasiliansk musikk hun er mest kjent for.

En evig kamp

- Dersom jeg skal oppsummere karrieren så langt, skal jeg være såpass ærlig at jeg kan karakterisere tilværelsen som en evig kamp. Derfor er tildelingen av Nordlysprisen - diplom og 50.000 kroner - som en vitamininnsprøytning å regne. Plutselig glemmes all motstand og alle stundene med motløshet.

Marit Sandvik forsto tidlig at hun ikke kunne ha musikken som levebrød.

- Ikke minst fordi jeg valgte å bli i landsdelen. Jeg er veldig knyttet til Nord-Norge og kunne ikke bo andre steder. Derfor har min deltidsjobb som intensivsykepleier gjort at det økonomiske har gått rundt.

To plater

54-åringen har i løpet av karrieren gitt ut to soloalbum - i tillegg til samarbeid med blant andre gruppene Bossa Nordpå og Tungtvann samt visesangeren Jan Arvid Johansen og raperen Joddski.

På spørsmål om det er noe hun ville gjort annerledes, sier Marit Sandvik:

- Hadde jeg vært ung i dag, ville jeg valgt en annen vei. Dessuten ville jeg utdannet meg innen musikk og på den måten skapt en solid plattform.

Marit Sandvik er født i Harstad, men har bodd i Tromsø siden 1986.

Årets jury har bestått av organisten Bjørn Andor Drage, bratsjisten Tørris Koløen Bakke og eufonisten Geir Davidsen som leder.

I media er årets vinner omtalt på følgende måte i forbindelse med en av plateutgivelsene:

Noe av det som imponerer mest, er hennes mot, evne og vilje til å følge sin egen nese. Hun gjør dristige melodivalg og uten noe form for sikkerhetsnett, går hun ikke utenom en eneste utfordring.

Denne uttalelsen mener juryen har gyldighet for hele bredden i hennes virksomhet.

Hun hadde sine første opptredener allerede i tiårsalderen og ble tidlig interessert i jazz. I 1987 opptrådte hun første gang på Molde Internasjonale Jazzfestival og mottok Torgeir Stubøs Minnepris for sin innsats i nordnorsk jazzliv i 1993. Utgivelsen av hennes første plate i 1995 fikk overveldende mottakelse fra et internasjonalt jazzmiljø. Hun har medvirket i en rekke radio- og TV-programmer, drevet nasjonal og internasjonal turnévirksomhet og deltatt på festivaler i inn- og utland.

Vinneren har hatt uvurderlig betydning for nordnorsk jazzliv - både som utøver, organisator og lærer. Hun har innehatt en rekke verv i norske jazzorganisasjoner og i Tromsø Jazzklubb. I tillegg har hun i en årrekke fungert som mentor og inspirator for nye generasjoner jazzutøvere.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter