PETTER STRØM"/>

- Unødvendige reaksjoner

- Etniske grupper har levd side om side i Tromsø lenge. Hvorfor kan ikke det fortsette, spør fylkeskonservator Anne-Karine Sandmo.
nyheter

Debatten om Tromsø kommune skal innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk herjer i Tromsø.

- Personlig ønsker jeg ikke å uttale meg i debatten, men i mine øyne mener jeg vi heller vi bør se på mulighetene med etnisk mangfold, enn problemene. Tromsø er en by med utrolig mange etnisiteter, noe som er med på å gjøre byen til den mangfoldige kommunen den er, sier Fylkeskonservator Anne-Karine Sandmo.

"Liten folkegruppe"

Motstanden for en slik innlemmelse i forvaltningsområdet for samisk språk er stor. På itromso.no herjer debatten.

"Redselen for å ta til motmæle mot den samiske kravmentalitet har for lenge vært et problem. En forholdsvis liten folkegruppe av nordmenn som "fant" veien til særrettigheter ved å kalle seg etnisk, for deretter å påstå at de kom først til landsdeler, for så å spe på med rettighetskrav, bør nå motsies," skriver en av våre lesere i et debattinnlegg.

Delta i debatten her!

Motargument

Anne-Karine Sandmo har skrevet deler av det historiske verket "Tromsø gjennom 10.000 år".

I debatten har verket blitt brukt som kilde i argumenteringen mot å innføre samisk språk i Tromsø kommune.

- De mener at det står at det er feil å si at Tromsø var et samisk område tidligere. "Tromsø by gjennom 10.000 år" taler verken for eller imot det. Vi skriver rett og slett at Tromsø hadde et etnisk mangfold, sier Sandmo.

Harmoni

I tirsdagens iTromsø uttaler førsteamanuensis ved Tromsø Museum, Ivar Bjørklund, at det har vært omfattende samisk bosetting i Tromsø-området siden 1200-1300-tallet.

- Det har bodd mennesker i Tromsø-området i 10-12.000 år, ikke bare samer. Utgravinger vi har gjort viser at folk har levd side om side i harmoni til tross for etniske forskjeller, sier Sandmo og utdyper.

- For eksempel har vi funnet tydelige norrøne gjenstander i noen graver på Brensholmen. Side om side med dem har vi funnet gjenstander med klare samiske trekk. hvorfor kan vi bare ikke fortsette å leve i en slik fruktbar harmoni, spør hun.Delta i debatten her!