Samisk språkstrid

Hvis Arbeiderpartiet i Tromsø får det som de vil, må man slå opp på "R" når man skal søke på Tromsø. DEBATT: Syns du Tromsø bør innlemmes i samisk språkområde?
nyheter

Det er nemlig en av konsekvensene hvis Tromsø innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk.

Som et av minimumskravene skal nemlig det samiske navnet skrives først. Dermed vil det offisielle navnet på Nordens Paris bli «Romssa/Tromsø», skriver Nordlys.

Noe tilsvarende skjedde da Kåfjord på 90-tallet ble flyttet fra «K» til «G» i telefonkatalogen da det offisielle navnet ble Gáivuona/Kåfjord. Nå reagerer andre kommunepolitikere i byen.

- Jeg synes ikke dette er naturlig i det hele tatt. Jeg føler at man her lager en unødvendig konflikt. Det ønsker ikke tromsøværingene, og det ønsker heller ikke den samiske befolkningen. Kravet kommer heller ikke fra samene, men fra noen i Ap som krever dette på vegne av samene, sier Venstres Jonas Stein Eilertsen.

Venstre-toppen får støtte av Høyres Øyvind Hilmarsen.

- Jeg synes ikke det vil være riktig uttrykk for Tromsøs identitet. Kommuner som er innlemmet i forvaltningsområdet, har langt høyere andel samisk befolkning enn det Tromsø har, mener Hilmarsen. (©NTB)