Teori om skapsamer

UIT-professor tror utelukkende det er fornorskede sjøsamer som lar seg provosere over debatten om samisk skilting.

  Foto: Knut Jenssen

  Foto: ÅSGEIR JOHANSEN

nyheter

- Det er på tide å få inn litt edruelighet i denne debatten nå. Det diskusjonen egentlig dreier seg om, er hvorvidt staten skal betale for tiltak som vi allerede har i kommunen, sier UIT-professor, Asle Høgmo, og ramser opp at Tromsø allerede har samisk samiske barnehager, samisk skoleundervisning og samisk skilting flere steder.

Les også: - Det samiske må stå først.

I praksis mener han derfor at det ikke vil bli den store forandringen dersom Tromsø blir innlemmet i det samiske forvaltningsområdet.

Teori om skapsamer

Høgmo er selv sjøsame og har ved siden av professorstillingen sin innen pedagogikk blant annet forsket på Kåfjord og innlemmelse i det samiske forvaltningsområdet.

Han har derfor naturlig nok fulgt debatten som har herjet de siste ukene om hvorvidt også Tromsø skal innlemmes i det samiske forvaltningsområdet tett.

Les også: Vil legge debatten død.

Særlig har han bitt seg merke i alle kommentarene fra folk som har latt seg opprøre over at en slik ordning kan bli en realitet.

- Det jeg tror er at de som er så livredde for at Tromsø skal bli innlemmet i det samiske forvaltningsområdet selv er fornorskede sjøsamer som blir provosert over dette fordi de ønsker lede oppmerksomheten bort fra hvem de egentlig er, mener Høgmo.

Les også: - Er det samiske så truende?

Vil ha moderat skilting

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt alle steder skal skiltes på samisk, er imidlertid Høgmo mer skeptisk.

- Jeg synes det er helt greit at det skiltes med Tromsø og Romssa. Dessuten har vi jo allerede samiske stedsnavn på større institusjoner som UNN og UIT. Jeg synes imidlertid det blir vanvittig dersom man skal begynne å oversette alle mulige slags stedsnavn, da dette medfører at de mister sin betydning, forklarer Høgmo.

Les også: - Det ligner fremmedfrykt.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter