JØRN MIKAEL HAGEN"/>

Fnyser av Ap-Røymo

Frp-Amundsen: - Om Røymo ikke tåler nordnorske gloser har hun ingenting i politikken å gjøre.
nyheter

Det sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, til iTromsø etter beskyldninger om at partiet serverte rasisme og røverhistorier på folkemøtet om den samiske språkstriden mandag kveld.

Beskyldningene kom fra Tromsø Aps varaordførerkandidat Kristin Røymo, som også deltok på møtet.

Nyansert

- Som innleder og deltaker hørte jeg alt som ble sagt, og jeg registrerte ingenting som kan stemples som rasisme. Tvert imot synes jeg det som ble sagt var veloverveid og nyansert, sier Amundsen.

Temaet har vært kraftig debattert i Tromsø de siste ukene, og flere mener den til tider har hatt rasistiske undertoner.

Amundsen mener det er tilhengerne som har vært mest usaklige i den hete debatten, og mener vi bør finne oss for gode til å trekke fram det han kaller "r-ordet" hver gang noen fremmer et syn man ikke deler selv.

Nordnorske gloser

Det samme rådet gir han til Røymo.

- Vel var det en overvekt av motstandere på møtet, men Røymo var den som først slapp til ordet. Da kan hun ikke bare reise seg å gå i protest fordi flertallet ikke deler hennes meninger, sier Amundsen.

- Tåler hun ikke nordnorske gloser når hun går inn som varaordførerkandidat i Nord-Norges største by har hun ingenting i politikken å gjøre, fortsetter han.

- Hun, som alle andre, må skille mellom snørr og bart. For slik oppførsel bidrar ikke til å lande debatten.

Roser Amundsen

Røymo ler når iTromsø spør om hun ikke tåler nordnorske gloser.

- Jeg er vokst opp i Steigen der saftige nordnorske gloser har vært en del av hele mitt liv, så der føler jeg meg nok ikke truffet av Amundsen.

Tvert imot roser Røymo både Amundsen og gruppeleder Jan Blomseth i Tromsø Frp.

- De er begge svært dyktige politikere og jeg synes de holdt en god innledning på folkemøtet. Selv om jeg selvsagt er dypt uenig i deres vurderinger, sier hun.

- Men møtet utviklet seg mer og mer i en uheldig retning med flere nedlatende utbrudd fra salen.

Men også her roser hun innlederne Amundsen og Blomseth for at de forsøkte å holde debatten på et saklig nivå.

Og bortsett fra at enkelte tilhengere flirte av henne følte hun seg aldri uvelkommen av forsamlingen, og er i ettertid glad for at hun deltok.

Røymo forklarer videre at hun ikke forlot møtet i protest.

- Jeg måtte gå tidligere og planen var å snike meg stille ut. Men siden jeg hadde gjort meg bemerket med mine ytringer ble det selvsagt lagt merke til når jeg forlot. Og jeg skjønner at det kunne misforstås.

LES MER OM SAKEN I DAGENS PAPIRUTGAVE