Tåler ikke mer trafikk

Kapasiteten er sprengt over Sandnessundbrua. Det får konsekvenser.

FRYKTER STOPP: Jens Revold (SV), leder av planutvalget i Tromsø kommune, frykter det verste med hensyn til en eventuell byggestopp på Kvaløya. Foto: Ann Sissel Jenssen 

nyheter

Statens vegvesen vurderer nemlig nå full byggestopp i bynære områder på Kvaløya.
Eneste alternativ er en kraftig nedgang i trafikken over brua.

– Kapasiteten over Sandnessundbrua er allerede sprengt, fastslår seksjonsleder Rigmor Thorsteinsen i Statens vegvesen.

Statens vegvesen har foretatt nye målinger av trafikken over Sandnessundbrua, og konklusjonen er klar:
Brua tåler maksimalt 1.800 biler i timen. Men ifølge reglene skal man ikke overstige 85 prosent av dette. Det gjør man i dag.

Av hensyn til beboerne

– For å unngå kaos skal man ikke overstige maksgrensa med mer enn 85 prosent. I dag ligger vi på 86-87 prosent, sier Thorsteinsen.

Hun understreker at en stoppordre på boligbygging vil komme av hensyn til dem som allerede i dag opplever køa over Sandnessundbrua.

– Dette gjør vi av hensyn til dem som bor der allerede. Vi skjønner jo at utbyggere reagerer, men vi må si stopp på et tidspunkt. Dette går ikke lenger.

Allerede har Statens vegvesen levert innsigelse mot byggefeltet Strand med 250 boliger.

Innsigelsen kommer først og fremst på grunn av planlagte veiløsninger internt i feltet, men det er ingen tvil om at kapasiteten over brua også vil spille inn.

– Vi vurderer stopp på alle planlagte byggeprosjekter.

Bedre busstilbud

Statens vegvesen har ennå ikke tatt en endelig beslutning om det blir full byggestopp. Planen er å ha et møte med Tromsø kommune i løpet av juni for å diskutere situasjonen.

Leder av planutvalget, Jens Revold (SV), frykter det verste.

– I verste fall vil alle nye byggeplaner stoppes, fastslår han.

Alternativet er å få ned trafikken over brua. Revold mener dette er fullt mulig, og han vil gjerne ha drastiske tiltak for å få folk til å velge buss framfor bil.

Revold foreslår lavere billettpriser, forkjørsrett for bussen, flere avganger og flere direkteruter for eksempel mellom Kvaløysletta og Breivika eller sentrum.

Arild Hausberg nevnte i kommunestyret at det kunne være en idé med halvering av billettprisen i rushtida.

– Et veldig bra forslag. Vi må være visjonære i vår kollektivtenkning, sier Revold.

Les mer om saken i dagens papirutgave av "Tromsø"!

Relaterte saker:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter