Mot gråværsrekord

Er du glad i rekorder? Da er det bare å krysse fingrene de nærmeste dagene.
nyheter

Hvis det ikke blir mer enn 30 timer sol før klokken 24.00 den 30.juni kan vi notere oss for historiens minst solrike juni.

Det kommer vel ikke som noen bombe på noen, men fakta er at årets utgave av juni er av de minst solrike junier som er registrert siden den gang man begynte og registrere slikt. Og det er lenge siden. I det herrens år 1975, forresten det verste væråret som meteorologene kan huske, ble den foreløpige bunnrekorden for soltimer i juni satt.

– Det bygger seg opp en svak høytrykksrygg i vest som fra onsdag og fram mot helga gir sol og bedre temperatur, sier meteorolog Gjertrud Røyland.

– Sånn sett kan vi få en strålende start på juli, legger hun til.

Mens vi hadde en av tidens mest solrike påsker og aprilmåneder, har været slått helt om i mai og juni. Fra 17. mai og fram til nå, har solgløttene vært få og kortvarige.

I juni har vi kun hatt 78 timer sol til nå. Normalt for hele juni er det 220 timer sol. Det minste som er registrert er 119,7 timer – det var i 1975.

– Vi venter at det tirsdag kommer skyer og nedbør, men fra onsdag blir det sol. Det betyr at sola må skinne mer enn 10 timer hver av de siste tre dagene denne måneden, for at juni 2006 skal nå opp, sier Røyland.

Hun sier det blir en god del sol disse dagene, men at det er vanskelig å si hvor mye.

– Høytrykksryggen er svak, slik at det nok også vil komme en del skyer, mener hun.

– Men vi vil uansett havne i nærheten av den negative rekorden, sier statsmeteorolog Gjertrud Røyland.