Verst på fravær

Troms topper lite hyggelig statistikk.
nyheter

I 1. kvartal i år hadde Troms det høyeste sykefraværet i landet med 7,3 prosent, melder NAV i ei pressemelding.

Mens prosenten på landsbasis ligger på 6,1 prosent, ligger altså Troms ett prosentpoeng over denne og topper statistikken sammen med Østfold, Oppland og Finnmark

- Alle parter i arbeidslivet må ta dette på alvor og brette opp ermene i forhold til oppfølgingen av sykmeldte, sier fylkesdirektør Stein Rudaa i NAV Troms i pressemeldinga.

Nesten alle fylker opplevde en økning i sykefraværet i 1. kvartal 2011 sammenliknet med samme kvartal i fjor.

- For ett år siden hadde Troms landets største nedgang i sykefraværet. Årsaken var at vi hadde både finanskrise og svineinfluensa i 2009, som gjorde at sykefraværet var høyere enn normalt i 2009, forklarer Rudaa.

Siden Troms har svært lav arbeidsledighet og et godt jobbmarked fører dette ofte til at sykefraværet øker. Et arbeidsmarked som har behov for flere folk fører til at flere med helseproblemer får innpass.

- Vi skal ha et inkluderende arbeidsliv. Forebygging og tidlig innsats på arbeidsplassene er de viktigste faktorene for et godt miljø og lavt sykefravær, sier Rudaa.

Det høyeste sykefraværet finner man i aldersgruppen 55-64, og de sykmeldte har diagnosen muskel- eller skjelettlidelser (45 %). Den nest største diagnosegruppen er innen psykiske lidelser (17 %).

Men selv om Troms har det høyeste sykefraværet i landet, så man også at det i Troms var en nedgang i varigheten på fraværet. I nesten alle andre fylker økte varigheten.

Sykefraværet er høyest innen helse- og sosialtjenester (9,3 %) og lavest innenfor informasjon og kommunikasjon, og bergverk og utvinning (begge 4,5 %).

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter