Fengslingsmøte i terrorsaken:

- Breivik har sagt sitt

Redaktør Jonny Hansen stoler på at media ikke blir mikrofonstativer for den terrorsiktede.
nyheter

Mandag skal det være fengslingsmøte for den terrorsiktede Anders Behring Breivik (32). 32-åringen ønsker selv et åpent møte.

Det vil gi publikum og presse adgang til møtet, med referatforbud.

Les også: - Gunnar var en helt

Politiet ønsker et lukket møte, og frykter lynsjestemning i forbindelse med det.- I prinsippet mener jeg at alle norske rettssaker skal være åpne. Det samme mener jeg bør gjelde for dagens fengslingsmøte. Men det er viktig å huske på at det er referatforbud i fengslingsmøter, og jeg stoler på at norsk presse vil tenke seg nøye om når de bruker det som eventuelt kommer frem i fengslingsmøtet i sitt videre arbeid, sier redaktør i iTromsø, Jonny Hansen.- Kan være farlig

I et 1.500 sider langt manifest skriver Anders Behring Breivik blant annet at han har brukt 300.000 euro på forberedelsene av terrorangrepene fredag, ifølge Aftenposten. Han skriver videre at summen "knapt (er) merkbart sammenlignet med offeret jeg gjør i distribusjonen av boken, selve markedsføringen."

Les også: Disse er fortsatt savnet

Samfunnskommentator, Bjørn Stærk, sier til Aftenposten at det virker som at Breivik bruker spredning av manifestet som målet, og terrorhandlingen som et middel.

Les også: - Pressen lokket flere i døden

Manifestet er allerede referert heftig i flere norske medier. Dag Furuholmen, spesialist i psykiatri og far til en av de overlevende AUF-erne, mener mener at referansene til manifestet kan være farlig.

Les også: Endelig hjemme

- Folk som har behov for å oppkonstruere selvfølelse kan komme til å se på han med beundring. Derfor er det viktig å fremstille han som det han er: en umoden taper, som har drept over nitti mennesker i et forsøk på å opprettholde sin manglende selvfølelse, sier Furuholmen til Aftenposten.no.

Les alt om terrorangrepene her

- Jeg er for ytringsfriheten, og at alle meninger som måtte være blant mennesker skal komme frem. Men Behring Breivik har ytret seg med å ta livet av nesten hundre uskyldige mennesker, det sier det meste, sier redaktør i iTromsø, Jonny Hansen til itromso.noPå Facebook er det opprettet to grupper som oppfordrer pressen til å ikke referere Anders Berhing Breivik i retten. Den ene har over 2.600 deltakere.Ikke reagert

Hendelsene i Oslo og på Utøya har preget mediebildet siden fredag ettermiddag. TV2 og NRK har sendt kontinuerlige nyhetssendinger for å oppdatere folket. Avisene og nettavisene har lite innhold som omhandler andre ting.

Les også: Hvordan snakke med barna

- Jeg har fulgt dette tett de siste dagene. I mine øyne har media håndtert det hele på en utmerket måte. Dekningen har vært usedvanlig ryddig og jeg føler ikke at noen har grafset i historien, sier Hansen.