- Trodde pøblene ville respektere dette

Tromsø kommune tar grep etter at veggmaleriet i undergangen ved Gyllenborg ble utsatt for vandaler.

Slik ser det ut etter at det ni meter lange veggmaleriet til Susann Brox Nilsen har blitt utsatt for tagging. 

nyheter

- Vi forutså at det kunne være fare for tagging, men vi hadde trodd at vi ville unngå dette ved å bruke en anerkjent kunstner til å utsmykke veggen. Vi hadde ærlig talt trodd at pøblene ville respektere dette, sier Tromsø kommunes prosjektleder for undergangen ved Gyllenborg, Knut-Bjarne Olsen, til itromso.no.

I dagens papirutgave av iTromsø fortviler kunstner Susann Brox Nilsen over at det ni meter lange veggmaleriet som hun har utsmykket undergangen med, har blitt tilgriset av vandaler.

Dermed må kunstneren nå starte arbeidet med å rette opp skadene.

Tar i bruk antigrafittivoks

- Jeg skal ha en prat med kunstneren, men jeg regner med at hun selv kommer til å male over taggingen. Det blir nok ikke spesielt bra hvis noen andre skal rette opp skaden, påpeker Olsen.

Les også: - Mer farlig nå

Nå tar imidlertid kommunen sine forholdsregler for at eventuelt nye tagginger som skulle dukke opp i undergangen i fremtiden ikke vil volde like store skader.

- Etter at veggmaleriet har blitt restaurert, planlegger vi å legge på en antigrafittivoks som gjør at eventuelle nye tagginger bare kan spyles vekk med varmt vann uten at kunstverket for øvrig tar skade av det, forklarer prosjektlederen.

Grunnen til at dette ikke ble gjort like etter at kunstverket sto ferdig i mars, forklarer Olsen med følgende:

- Antigrafittivoksen krever en viss temperatur for å kunne brukes, og i og med at det var vinter og frost når maleriet sto ferdig, lot ikke dette seg gjøre.

Vurderer overvåkningskamera

Også Gyllenborgelevenes tegninger, som pryder den andre veggen i undergangen, har blitt ødelagt av vandalene. Kommunen har imidlertid en plan for hvordan også disse taggingene skal fjernes.

- Glassmontrene som tegningene henger inni har blitt tagget, så vi kommer til å ta kontakt med leverandøren av disse montrene, for her må griseriet fjernes med et spesialmiddel, påpeker Olsen.

Han håper at alle taggingene skal være fjernet til skolestart 20. august.

Les også: Endelig åpnet!

Neste skritt etter det blir å få på plass overvåkningskamera i undergangen.

- Dette er noe vi snakker om å få til, og det er ingen tvil om at overvåkningskamera kan være nyttig å ha her av flere grunner. Blant annet vil det være med på å sikre bevis dersom det skulle skje noe her, forklarer Olsen.

Les også: Skuffet over resultatet

Relaterte saker: