Har oppklart mysteriet

UiT-forskere mener fiskeskjelettet med sikkerhet stammer fra en håbrann eller håkjerring.

Monster-skjelett funnet på Malangsgrunnen.

  Foto: Kim Rino Kristoffersen

Monster-skjelett funnet på Malangsgrunnen.

nyheter

Det var onsdag 21. september at fiskerne Arne Hansen og Kim Kristoffersen dro opp et 2,5 meter langt skjelett da de var på seifiske på Malangsgrunnen.

Hansen, som har jobbet som fisker hele livet sitt, hadde aldri sett noe lignende, og heller ikke kollegene deres eller forskere ved Havforskningsinstituttet som de var i kontakt med klarte å bli klok på hva slags vesen det kunne være snakk om.

Trodde skjelettet var havmus

Dagen etter at itromso.no skrev om hendelsen og la ut video av skjelettet, tok førsteamanuensis i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, Anton Liaimer, kontakt med avisa.

Han mente at skjelettet kunne stamme fra arten havmus, på latinsk kalt Chimaera monstrosa, noe han blant annet begrunnet med følgende:

Selve oppbygningen av skjelettet er likt, det samme er formen på hodeskallen. Dessuten er det typisk for denne arten at den har en streng som går fra hode til hale, noe vi også kan se at dette skjelettet har.

Liaimer understreket imidlertid at dette ikke var hans spesialfelt, og åpnet derfor for at han kunne ta feil.

Utelukker andre arter

Nå viser det seg at det mest sannsynlig er nettopp det han har gjort. Arve Lynghammar, doktorgradsstipendiat ved institutt for arktisk og marin biologi, er nemlig av en annen oppfatning.

- Jeg har konferert med professor i fiskebiologi, Malcolm Jobling, samt to forskere innen faget, og de er alle enige om at dette må dreie seg en om en håbrann eller en håkjerring, forklarer Lynghammar.

Han mener lengden på skjelettet gjør at man med sikkerhet kan utelukke at dette dreier seg om en havmus.

- Lengden gjør at man kan utelukke veldig mange arter, derfor mener vi det er helt usannsynlig at det kan være noe annet enn håbrann eller håkjerring, påpeker doktorgradsstipendiaten.

Han forklarer at håbrann og håkjerring er to forskjellige arter, selv om de er litt i slekt. den sikreste måten å skille mellom skjelett fra disse to artene, er å studere hodeskallen.

- Videoen av skjelettet viste med klarhet av hodeskallen var noe ødelagt, dermed er det også vanskelig å si om skjelettet stammer fra en håbrann eller håkjerring, påpeker Lynghammar.

Både håbrann og håkjerring er relativt vanlig ved norskekysten.

Går fort i oppløsning

- Håbrann er en ganske ettertraktet matfisk, men den er ganske nedfisket, så arten var mer vanlig før. Håkjerring på sin side er ganske vanlig og blir ofte tatt som bifangst, men kjøttet er giftig, så den egner seg ikke til å spise, forklarer han.

At en erfaren fisker som Arne Hansen aldri hadde sett et slikt skjelett tidligere på en av sine mange fisketurer, forklarer Lynghammar med følgende:

- I og med at skjelettet er av brusk, er det såpass mykt at det går fort i oppløsning, forklarer doktorgradsstipendiaten, som anslår at fiskeskjelettet som ble tatt opp på Malangsgrunnen ikke var mer enn noen få uker gammelt.