Nazihetses for NS-bestefar

I en video på internett hetses ordfører Jens Johan Hjort (H) for bestefarens rolle i nazipartiet Nasjonal Samling.
nyheter

I videoen kryssklippes et NRK-innslag hvor Hjort synger sin valgkampsang med bilder av hakekors, solkors, ørner og andre nazistiske symboler. Det hele med storslagen klassisk musikk i bakgrunnen - ikke ulikt det Nazi-Tyskland hadde for vane å krydre sine propagandainnslag med.

Videoen er lagt ut av brukeren «norskadel» på nettstedet YouTube. Den er titulert «Hjort var en av stifterne av Nasjonal Samling (NS) i 1933», med henvisning til ordfører Jens Johan Hjorts avdøde bestefar Johan Bernhard Hjort.

- Det er trist

Bestefaren var i likhet med sitt barnebarn advokat av yrke. Han var samtidig grunnlegger og nestleder i Nasjonal Samling fram til han i 1937 brøt med Vidkun Quisling.

I 1941 ble Hjort arrestert av Gestapo og sendt til Tyskland. Han ble løslatt etter kun kort tid i fengsel i Berlin, men fikk ikke lov til å forlate landet. Han engasjerte seg deretter i motstandsbevegelsen og var sentral i etableringen av De hvite bussene. Her ble hjemtransporten av tusenvis av skandinaviske fanger fra konsentrasjonsleirene organisert etter krigen.

At samme mann nå omtales som nazist på internett, faller Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort tungt for brystet.

- Det er trist å oppleve at et medlem av slekten min henges ut på en sånn måte, i en situasjon hvor han ikke kan ta til motmæle, sier han til iTromsø.

Han understreker at selv om bestefaren riktignok var NS-medlem, tok han senere avstand fra nazistene.

Forsøkt fjernet

Tromsø Høyre har forsøkt å få fjernet videoen - uten hell.

Lokalpartiet har vært i kontakt med NRKs juridiske avdeling i et forsøk på å få fjernet videoen for brudd på opphavsretten. Det er imidlertid vanskelig, all den tid YouTube er et amerikansk nettsted.

- Vi mener at videoen er særdeles usmakelig og sårende, men det finnes ikke juridisk grunnlag for å få fjernet den. Jeg har derfor henvendt meg til personen som har lagt den ut og bedt vedkommende om å ta den vekk den med bakgrunn i at den er krenkende, sier Magnus Mæland, partiets gruppesekretær.

iTromsø har ikke lyktes i å få en kommentar fra YouTube-brukeren som har lagt ut videoen.