GUDRUN GULLDAHL"/>

Dømt etter svindelforsøk

Med falsk rekvisisjon fra kommunen forsøkte en 27-åring å få ut varer fra Elkjøp.
nyheter

I januar i fjor ble Elkjøp i Alkeveien forsøkt svindlet for varer til en verdi av 172.000 kroner. En 27-åring er nå dømt for å ha brukt falsk rekvisisjon fra Tromsø kommune, men mannen ble avslørt av betjeningen.

– Jeg må skryte av de ansatte som er våkne og får med seg sånt. Dette viser at rutinene vi har er veldig gode, og fungerer, sier varehussjef Bjørn Helge Jensen.

Stort beløp

Ekspeditøren stusset og hentet en lånansvarlig ved butikken. Denne spurte etter avdeling i kommunen og hvem som bestilte varene. Dette kunne ikke 27-åringen oppgi. Mens de ansatte fortsatte å gjøre undersøkelser stakk mannen av fra stedet.

Forbrytelsen anses som særlig grov, siden beløpet var så stort. I Nord-Troms tingrett erkjente mannen forholdet. Han ble dømt til betinget fengsel i 90 dager, med en prøvetid på to år.

Flere lovbrudd

Mannen er også dømt for en flere vinningsforbrytelser. Fra Sorgenfri Barnehage tok han blant annet fotokameraer, PC-er, mobiltelefoner, høyttalere og klær.

Politiet fant gjerningsmennene og barnehagen fikk tilbake gjenstandene. I tillegg har 27-åringen nasket fra flere ulike butikker.

Mannen ble dømt for bruk av amfetamin og hasj. I dommen er det satt som særskilt vilkår at han hoder seg rusfri og bor på rusbehandlingsklinikk i en del av prøvetiden.

Uvanlig

Elkjøp oppgir at de jevnlig oppdager misbruk av rekvisisjoner, selv om det er sjelden det er snakk om beløp på over 100.000 kroner. De har strenge rutiner for å oppdage dette.

– Det er trist at noen misbruker rekvisisjoner, men det skjer av og til, sier varehussjef Jensen.

Dersom de ikke får kontakt med bedriften og legitimert kjøperen avvises kunden. På kveldstid er de ekstra forsiktige med hvem som får handle på rekvisisjon.