Dyrere for snikere

Busspassasjerer uten gyldig billett må betale dyrt fra 1. februar.
nyheter

- Det skal svi å snike på bussen, mener Troms Troms fylkestrafikk.

Når Nobina overtar bussrutene neste onsdag øker også mulighetene for å snike på bussen. For i motsetning til Cominor-bussene, med inngang bare fremme, kan påstigning på de nye bussene skje via midt-dørene. Passasjerene er selv ansvarlig for å ha gyldig billett eller kort.

Signaliserer alvor

- Det er et kjent problem, spesielt i rushtida at det tar tid å betjene passasjerene gjennom døra ved bussjåføren. Derfor blir mulig å gå på bussen også gjennom midt-dørene, sier direktør Kjetil Skjeie i Troms fylkestrafikk.

Takstene for snikere øker kraftig 1. februar. Gebyret for manglende/ugyldig billett går opp fra 500 kroner til 750 kroner. Samtidig er gebyrsatsen for forfalskning av billett/kort 1.500 kroner.

- Satsene har stått stille noen år. Høyere satser signaliserer at vi ser svært alvorlig på forfalskning for den som er i besittelse av ulovlig kort. Vi vil vurdere å innføre rutiner med politianmeldelse også. Busskort er personlig og skal ikke gå på rundgang i venneflokken, sier Skjeie.

Hyppigere kontroller

Troms fylkestrafikk har inngått avtale med Securitas for å sjekke at reisende har gyldig billett.

- Folk må venne seg til det nye systemet, og det vil være synlige kontrollører ganske tidlig.

På de nye bussene er det plassert automater både fremme og bak i bussen, for å få ned stoppetida på holdeplassene.

- Vi håper det gir effekt spesielt i rushtida. Jeg tror ikke det blir mye mer sniking enn vi har hatt tidligere. Vi vil ha hyppigere kontroller, men det vil alltid være en del mennesker som benytter seg av muligheten, sier Kjetil Skjeie.

De nye gebyrene er ifølge fylkestrafikk-direktøren på nivå med det de andre storbyene i landet har.