Nybusser i kortesje

32 hybridbusser kjørte kortesje gjennom Tromsø.
nyheter

Onsdag er 130 nye busser klare for kollektivtrafikken i Tromsø, Balsfjord og Karlsøy. Da tar Nobina Norge over kontrakten Cominor har hatt.

32 av bussene er hybridbusser, og disse kjørte 11.30 tirsdag kortesje gjennom byen for å markere endringene. Turen er anslått å ta cirka en time, og politiet har godkjent opplegget slik at bussene skal kunne kjøre uhindret.

- Dette er på et relativt rolig tidspunkt av dagen. Det er gjennomført ganske raskt. Alt er over i løpet av en times tid, sier Harald Uhre i Nordic Last og Buss.

Kortesjen gikk fra Terminalvegen i Breivika, gjennom tunnelen til fastlandet, videre langs havet forbi Troms Kraft til rundkjøring ved Pyramiden. Bussene fortsetter opp mot Ishavskatedralen, gjennom lyskrysset og over brua, før de returnerte til Breivika.

- Det blir et slags hybridverdensrekordtog, siden dette er den største bestillingen av hybridbusser som settes i drift så langt, sier Uhre.

De nye bussene har flere finesser:

  • Bussene er utstyrt med alkolås og starter ikke før sjåføren blåser og er erklært edru.
  • Alle har montert sandstrøere som inneholder 180 liter sand.
  • Bussene har egen ramp for rullestoler/barnevogner.
  • De er utstyrt med hele fire overvåkingskameraer.
  • Alle har dørbrems. Står dørene åpen, kan ikke bussen kjøre.
  • Nødblinkene kobles inn ved rygging - i tillegg til alarm.
  • Forstadsbussene har sikkerhetsbelter i samtlige seter.

Ti hybridbusser har siden 2010 vært i drift i Trondheim. Der har de ifølge Adresseavisen opplevd noe problemer i oppstarten. Uhre tror ikke publikum vil merke noe i Tromsø.

- Vi har lært av Trondheim og forventer ikke noen spesielle problemer. Det vil selvfølgelig alltid være noen på service, men dette har Nobina tatt høyde for. Jeg er ikke bekymret, og tror det blir fint for folk å få nye busser, sier han.

Klokka 08.00 onsdag er det offisiell åpning av nytt kundesenter og venterom i Odd Berg bygget. Åpningen står fylkesråd for samferdsel Terje Olsen for.