- Sure passasjerer gjør det ikke bedre

nyheter

– Jeg er gift med en bussjåfør. Dem har det ikke lett om dagen. Han kommer hjem og er veldig sliten. Det at dem har stramme ruter er en ting som gjør dem stresset. Men sure passasjerer gjør det ikke bedre. Jeg har bestemt meg for at jeg skal være hyggelig. Sto en dag og venta i 25 min. før det kom en buss. Min kommentar til sjåføren: Så fint at det kom en buss. Å så smilte jeg til han, skriver en av våre lesere i debatten på nett.

Hun oppfordrer medpassasjerer til å sende klager til Nobina og Troms fylkestrafikk, uten å la problemene gå ut over passasjerene.

Får kjeft

Alexander Frantzen, hovedtillitsvalgt for Yrkestrafikkforbundet, fortalte at stemningen blant sjåførene var spent før overgangen til Nobina. Han oppfordret publikum til å være tålmodig, men forteller at de har fått sin runde med kjeft fra passasjerene.

– Det har vært slitsomt for mange av sjåførene. Vi forstår frustrasjonen blant passasjerer som har ventet lenge mens det er surt og kald, men det er veldig synd at det er noen som går løs på sjåføren verbalt. Han sitter tross alt bare der og prøver å gjøre jobben sin.

Innkjøringsperiode

Problemene har ført til en trykket stemning blant bussjåførene.

– Stemningen blant sjåførene har vært litt dårlig de siste dagene. Vi er i en innkjøringsperiode, og det er mye stress hvor vi plages med forsinkelser og stort bemanningsbehov, sier Frantzen.

Samtidig er han optimistisk på at de skal finne en løsning.

– Vi er i dialog med Nobina og prøver å finne løsninger for å lette arbeidsdagen rimelig kjapt.

Tiltak

Nye oppmålinger av rutene, justeringer tilpasset tidsbruk og bedre rekruttering er tiltak som kan bedre situasjonen.

– Noe må gjøres. Klarer vi å gjøre det sånn at folk gleder seg til å gå på jobb igjen, så klarer vi å holde folk i yrket, sier Frantzen.

Både Nobina og Troms fylkestrafikk registrerer alle avvik.

Les kontrakten mellom partene.

Hovedårsaken til innstillinger og forsinkelser skal være høyt sykefravær blant sjåførene, men også skiftordningene er et tema i de daglige møtene mellom aktørene. Frantzen medgir at den siste uken har tatt på for bussjåførene.

– Det har vært en slitasje på sjåførene disse arbeidsdagene. Om sykefraværet er relatert til det eller skyldes andre forhold er åpent, sier han.

Ifølge Troms fylkestrafikk har det vært færre klager de siste dagene, enn rett etter overgangen.

Forsinkelser og innstilte avganger kan føre til bøter for Nobina.