CARINA HANSEN"/>

UiT utsatt for hacker-angrep

Ingen har noen gang klart å komme seg så langt inn i super-computeren til Universitetet i Tromsø.
nyheter

Tirsdag kveld ble Universitetet i Tromsø utsatt for et alvorlig hacker-angrep.

– Vi oppdaget at vi hadde en sikkerhetshendelse. Hver dag blir vi utsatt for hacker-angrep - nærmest hvert sekund. Men denne gangen hadde noen klart å komme seg inn i en av våre grensemaskiner og hadde kontroll på denne maskinen, forklarer IT-direktør Magnar Antonsen ved Universitetet i Tromsø.

Hadde brukernavn

Hackerne hadde klart å få tak i brukernavn og passord til en ekstern bruker. Dermed kom de seg inn på en innloggingsmaskin som de tok kontroll over.

– Hvis du sammenligner det med et angrep på et hus, så kom de seg inn ytterdøren, men de klarte ikke å komme seg videre fra yttergangen, sier Antonsen.

Ingen skader

– Vi brukte noen timer på å få kontroll over situasjonen og få kontroll på angrepet. Angriperne kom seg ikke inn i vitale deler. Så vidt vi vet har de ikke gjort noen skade, sier IT-direktøren.

Sjeldent

IT-direktøren kan ikke huske at noen har klart å komme seg så langt inn i universitetets systemer som i dette angrepet.

– Det som var spesielt var at det var et stille angrep. Måten å angripe på er kjent, men det er veldig sjeldent. Det er første gang noen har klart å komme seg inn i en grensemaskin, som jeg kan minnes, sier Antonsen.Forfølger gruppen

Gruppen er kastet ut av universitetets systemer og nå samarbeider Universitetet i Tromsø med andre europeiske universiteter for å spore hacker-gruppens bevegelser.