Vil ha Yalda i Tromsø

Ordfører Jens Johan Hjort og biskop Per Oskar Kjølaas sender felles appell til regjeringen.
nyheter

Det nærmer seg fristen for utreise fra Tromsø og Norge etter at norske myndigheter i januar ga Yalda (9) og hennes foreldre Maria Gazul og Abdul Djabar Bahadori endelig avslag på asylsøknaden.

Høyre-ordfører Jens Johan Hjort har tidligere tatt til orde for at familien må få bli i Tromsø.

- Det er ingen tvil om at hennes beste vil være å fortsatt bo i Tromsø. Jeg tar derfor sterkt til orde for at saken må prøves på nytt, sa Hjort til iTromsø i midten av februar.

Sammen med biskop Per Oskar Kjølaas sender han nå en felles appell til statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo i håp om at 9-årige Yalda kan forbli tromsøværing.

Engasjement

- Dette er en appell til statsministeren og justisministeren om å få saken vurdert på nytt eller et moratorium for 9-åringen Yalda som bor i Tromsø, inntil Stortinget har behandlet stortingsmeldingen om barn på flukt og et eventuelt nytt forskriftsverk er på plass, skriver Per Oskar Kjølaas og Jens Johan Hjort i ei felles pressemelding.

Begge to har engasjert seg sterkt i Yalda-saken som har vakt oppsikt og sterke reaksjoner i Tromsø.

De har nå satt seg inn i saken og påpeker flere saksbehandlingsfeil. Blant annet har Utlendingsnemnda ikke møtt Yalda. Den har heller ikke behandlet Yaldas sak separat, men i tilknytning til farens sak.

I avgjørelsen fra Utlendingsnemnda er det utførlig gjort rede for det internasjonale og nasjonale regelverk som i meget sterk grad fokuserer på «barnets beste» som retningsgivende for avgjørelsen.

- Vi savner imidlertid en sammenheng mellom henvisningene til dette regelverk, og den konkrete anvendelse av dette overfor Yalda, mener Hjort og Kjølaas.

LES OGSÅ: Frykter familiesplittelse

Mot sine egne

Også Tromsø Ap har meldt seg på blant støttespillerne som kjemper for at den lille familien skal få bli. Det skjedde på lørdagens årsmøte i lokallaget.

«Årsmøtet i Tromsø Arbeiderparti krever at regjeringen gir den 9 år gamle Tromsø-jenta Yalda Bahadori og familien hennes oppholdstillatelse», heter det i uttalelsen som fikk massiv støtte etter et benkeforslag.

Dermed er Tromsø Ap helt på kollisjonskurs med partiets folk i regjering. For bare to uker siden gjestet justisminister Grete Faremo årsmøtet i Troms Ap. Hun avviste tvert muligheten til å innvilge opphold for barnefamilier som har oppholdt seg i årevis i landet.