INGER THUEN"/>

Søkklei bussrute-kutt

Mona Åkvik fortviler over at bussen til Tromvik bare går en eneste dag i uka etter vanlig arbeidstid. DEBATT: Hva synes du om rutetilbudet?
nyheter

– Det blir jo et blodstress uten sidestykke for å rekke bussen, fastslår Mona Åkvik.

Klokka tikker mot 13.45, og hun haster for å komme seg med bussen ut til Tromvik. Dette er siste avgang for dagen, og det blir ikke billig med taxi eller overnatting i byen om hun skulle miste bussen.

– Det får jeg vel neppe dekket.

Kuttet avgang

Åkvik reagerer sterkt på at innbyggerne i Tromvik har fått et dårligere busstilbud etter at Nobina tok over kollektivtransporten. Hun viser til at det tidligere var to dager i uka at siste buss gikk klokka 15.40. Nå er det bare fredag bussen går så sent. Resten av uka er avgangstida fra sentrum 13.45.

– Vi bort tross alt i ett av verdens rikeste land. Da skulle man ikke tro at busstilbudet skulle bli verre, sier Åkvik.

Hun viser til at det var tre sene avganger i uka da Tromsbuss opererte rutene. Med Cominor ble det to, og nå er det altså bare én igjen.

Avhengig

– Det kan ikke være slik at vi bare må godta dette. Vi voksne bussbrukere blir behandlet som om vi var barnehagebarn, sier Åkvik.

I tillegg til mangelen på busstilbud om kveldene, er det heller ingen avganger i helgene.

Åkvik er selv helt avhengig av bussen, og mener det må være flere i Tromsøs distrikter som ikke har noe alternativt transportmiddel. Hun viser også til at Tromvik ikke er den eneste bygda som har fått tilbudet redusert. Blant annet mistet Vengsøy sitt faste busstilbud.

Lite grunnlag

Det er Troms fylkestrafikk som har ansvaret for kuttet i rutetilbudet. Mona Åkvik har selv klaget til det fylkeskommunale foretaket.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne vente meg noen bedring. Men jeg nekter å godta det.

Rådgiver i Troms fylkestrafikk, Harald Pettersen, bekrefter at Tromvik har fått redusert rutetilbud.

– Rutetilbudet er vurdert ut fra passasjertall. Det er ikke grunnlag for å kjøre oftere.

Han sier Bussen til Tromvik må kjøre klokka 13.45 fordi det er en kombinert skolebuss som skal hente elever fra Ersfjordbotn skole.

Pettersen bekrefter også at det er flere bygder som har fått rutekutt.

– Kan tilbudet bedres senere?

– Vi evaluerer tilbudet en gang i året ut fra tilbakemeldinger vi får. Flere avganger vil jo koste penger, sier Pettersen.

Neste evaluering er i januar 2013.